Eseménynaptár

Paradigmaváltás az oktatásban és a tudományban

Konferencia

Időpont

2022. november 03. - 09.00 / 2022. november 04. - 12.00 óra között

Helyszín

Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
24000 Szabadka, Strossmayer utca 11.

Részletek

A Kar évente szervezett nemzetközi konferenciáin hagyományosan három szűkebb témakörbe csoportosította a résztvevők munkáját (interdiszciplináris, módszertani, IKT használata az oktatásban). Az idei évi konferencia is tagolt lesz, de egységes tematikájú, melynek keretében alkalom adódik különböző szempontok szerint elemezni, vizsgálni a paradigmaváltás témáját:

A paradigma egy adott időszakban, helyi behatárolásban, társadalmi közegben általánosan elfogadott gondolkodásmód, értékrend, vélekedés, cselekvési rendszer. Ugyanakkor Thomas Kuhn tudományelméleti megfogalmazása jól rávilágít a paradigmaváltás szükségszerű bekövetkezésére időről időre, hiszen a rendszerben idővel felmerülő anomáliák, váratlan események, és az újabb tudományos (és hétköznapi) elméletek és gyakorlatok előretörése válsághelyzetet teremtenek – változásra, paradigmaváltásra van szükség.

Mi sem látványosabb, mint az elmúlt két évben végbement paradigmaváltás az oktatási rendszerben, ahol a korábban óvatosan kezelt online oktatási forma mindennapjaink része lett, előnyeivel, visszásságaival és technológiájával egyetemben. Az emberi és társadalmi kapcsolatrendszerünk is nagyot változott: a modern kommunikációs eszközök és platformok, a mobil eszközök a kapcsolattartási szokásainkat más dimenzióba vitte, és, ha nem is így terveztük, a pandémiás helyzet családi, baráti, közösségi kapcsolatrendszerünkben hozott lényegi elmozdulást.

Vajon milyen egyértelműen felismerhető irányvonalai vannak a paradigmaváltásnak az oktatásban, a társadalmi és emberi kapcsolattartásban? Kialakultak-e új irányelvek, értékrend, cselekvési rendszer, és ha igen, elfogadható, jövőbe mutató, emberközeli és problémamegoldó-e ez az irány?

Interdiszciplináris tudományelméleti és módszertani megközelítésben, pedagógiai, módszertani témakörökben, és az IKT használata vonatkozásban várjuk hozzászólásaikat a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 2022-es konferenciájára.

A fentiek mellett más témát feldolgozó előadásokat is szívesen veszünk!

Szervező

Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Kapcsolattartó

Raffai Judit (telefon: +381 69 2091170)

Az esemény honlapja

https://magister.uns.ac.rs/