Eseménynaptár

VI. Fiatal Kutatók Fóruma - A “Fiatalok az akadémiai pályán" című 2021-es felmérés ismertetése

Előadás és vita

A regisztráció lezárult.

Időpont

2022. május 04. 10.30-12.30 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/c/MTA1825

10:30-10:40 Köszöntők

Dr. Solymosi Katalin, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke

Prof. Kollár László Péter, az MTA főtitkára

 

10:40-11:25 A “Fiatalok az akadémiai pályán” című 2021-es felmérés áttekintése

Dr. Lengyel Balázs, kutatásvezető, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja

 

11:25-11:40 Hazai fiatal kutatók publikációs és pályázati aktivitása

Dr. Lőrincz László, ELKH KRTK, KTI és Dr. Vida Zsófia Viktória, MTA KIK, TTO

 

11:40-11:55 Pandora panaszládája: a fiatal kutatók legfontosabb problémái saját szavaikkal

Dr. Máté Ágnes, a Fiatal Kutatók Akadémiájának vezetőségi tagja 

 

11:55-12:25 Nyilvános fórum és vitaülés

Moderátor: Dr. Kecskés Gábor, a Fiatal Kutatók Akadémiájának vezetőségi tagja, 2 perces hozzászólások és válaszok

 

12:25-12:30 Zárszó

Prof. Török Péter, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, a helyek száma korlátozott.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az MTA Székház Rendezvényszolgálat munkatársai rögzítik a konferenciát és a felvételt az MTA Kommunikációs Főosztálya közzéteszi az mta.hu oldalon és az MTA YouTube csatornáján.

 

A program időtartama alatt igény esetén gyermekfelügyeletet biztosítunk a résztvevők számára. Az igényeket kérjük, legkésőbb 2022. április 26-ig jelezzék Kruppa Fanninak az fka [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail címen.

__________________________________________

2017-ben Lovász László MTA elnök és Toldi Gergely fiatal kutatóorvos kezdeményezésére először rendezték meg a Fiatal Kutatók Fórumát. A programot követően a résztvevőkben megfogalmazódott az igény, hogy a tudomány eszközeivel elemezzék a fiatal kutatói réteg helyzetét és nehézségeit. Ennek folyományaként a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) alapító tagjainak és kollégáiknak önkéntes közreműködésével 2018-ban kérdőíves felmérés készült a 45 év alatti fiatal kutatók helyzetéről és problémáiról. A felmérés kutatási beszámolója elérhető ezen a linken, előzetes eredményeit a II. Fiatal Kutatók Fórumán Alpár Donát, az FKA alapító tagja mutatta be, majd a végső elemzés adatait Dékány Éva későbbi FKA társelnök ismertette részletesen a Magyar Tudomány Ünnepe keretében. A kérdőív utolsó kérdései arra vonatkoztak, hogy a résztvevők támogatnák-e egy fiatal kutatókat képviselő szervezet létrehozását, és milyen célokat és feladatokat tartanának számára fontosnak. Részben az ezekre adott válaszok alapján alakult meg az FKA, és máig ezek jelölik ki a szervezet fő tevékenységi köreit: érdekképviselet, tudományos kiválóság elősegítése, mentoráció, illetve tudománykommunikáció. Ezek közül kiemelkedik a fiatal kutatók jellegzetes nemzedéki érdekeinek képviselete a hazai és nemzetközi tudománypolitikában. Fontos azonban, hogy a szervezet tevékenysége és munkája az egyéni problémák jelentőségét nem kisebbítve, de mindenkor objektív és számszerűsíthető adatokon is alapuljon.

Az objektivitás és a mérhetőség elve motiválta, hogy 2021 őszén az FKA az MTA Könyvtár, az ELKH KRTK és a Corvinus Egyetem munkatársaival együttműködve, a TÁRKI közvéleménykutató segítségével „Fiatalok az akadémiai pályán” címmel újabb kérdőíves felmérést végzett. A felmérés célja az volt, hogy tudományos igényű elemzés és adatok segítségével azonosítsák azokat a beavatkozásokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy minél több fiatal kutató lehessen sikeres Magyarországon a tudományos életpályán. A VI. Fiatal Kutatók Fórumán a felmérés kérdéseinek összeállításában és a válaszok kiértékelésében résztvevő kutatók (Fröhlich Georgina, Hatvani István Gábor, Lengyel Balázs, Lőrincz László, Máté Ágnes, Munkácsy Balázs, Németh Brigitta, Solymosi Katalin, Tóth György, Vida Zsófia Viktória) képviselői fogják ismertetni a felmérés legújabb eredményeit. A felmérés során vizsgálták a fiatal kutatók jövedelmi viszonyait, a munkavégzéssel való elégedettséget, a tudományos teljesítményt (MTMT-ben szereplő publikációs adatok és önbevalláson alapuló pályázati sikeresség alapján), a mobilitást és a COVID hatásait is a fiatal kutatókra. Ezúton szeretnénk megköszönni az MTA-nak, hogy segített a kérdőíves felmérés terjesztésében, és mindazon kutatóknak, akik értékes idejüket nem sajnálva válaszaikkal segítették munkánkat.

Szervező

Fiatal Kutatók Akadémiája

Kapcsolattartó

Kruppa Fanni