Eseménynaptár

'Kamarakiállítás: A valószerű képei. Barabás Miklós (1810–1898) portréi az Akadémián

Kamarakiállítás: A valószerű képei. Barabás Miklós (1810–1898) portréi az Akadémián

Időpont

2021. június 21. - 09.00 / 2021. június 26. - 21.00 óra között

Helyszín

MTA Székház
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

#ruhatárvan!

A valószerű képei. Barabás Miklós (1810–1898) portréi az Akadémián kamarakiállítás

Barabás Miklós portréit mindeddig leginkább a „hasonlóság” keretei közt értékelték és értelmezték, mint amelyek egyének fiziognómiáján és személyiségén, társadalmi státuszán túl magának a nemzetté válás időszakának – mindennapjainak, művészeti eszményeinek – hű képét is adták. Ez a hazai viszonyok, a nemzeti narratívák, a biedermeier (realizmusa) és a dokumentálás körébe zártság azonban elfedte műveinek, művészetének az európai portréfestészet hagyományában és teóriáiban gyökerező eredőit; vizuális műveltségét és érzékenységét, tudatosságát, sőt reflektivitását is.

A kiállítás éppen ezért máshonnan – a képiség, sőt a képiség klasszikus doktrínái felől – térképezi fel az (igaz- és) valószerű sokféle és sokrétű megnyilvánulását életművében (az Akadémia tulajdonában álló portréin, több mint negyven tárgyon keresztül). A kiindulópontot az antikvitástól egészen a 20. századi művészet- és irodalomelméleti gondolkodást meghatározó verisimilitudo (úgy is mint vraisemblance, verisimilitude) elve jelenti. A gondolati rendszer segítségével körülírhatók képzőművészeti és irodalmi alkotások társadalmi, kulturális, műfaji, önreferenciális és intertextuális regiszterei is. Ez az elméleti háttér jól alkalmazható Barabás portréművészete rétegeinek feltárására, általa ugyanis elkülöníthetők – azaz verbalizálhatók – arcképei „valószerűségének” korábban differenciálatlan (és így feltáratlan) „modalitásai.”

 

A kiállítás 2021. június 20. és június 26. között látogatható. Június 20-án az Emlékhelyek Napja, június 26-án a Múzeumok Éjszakája keretében; mindkét rendezvény regisztrációköteles (regisztrációhoz kérjük keresse fel a https://mta.hu/esemenynaptar honlapot).

  1. június 21. és 25. között 16 órától 21 óráig lehet megtekinteni a tárlatot.* Ezeken a napokon tárlatvezetés minden nap 18 órától. A tárlatvezetéseken maximum 20 fő vehet részt, kérjük részvételi szándékát a keptar [at] abtk [dot] hu email címen jelezze.

Az MTA Művészeti Gyűjtemény és az MTA Könyvtár és Információs Központ rendezvénye.

*Felnőttek csak védettségi igazolvány (vagy a védőoltást igazoló hivatalos applikáció) bemutatása mellett látogathatják az épületet, amelyet belépéskor ellenőriznek. 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személlyel léphetnek be. (Ajánljuk és köszönjük, ha egymásra ügyelve továbbra is maszkot viselnek a zárt térre való tekintettel.)

Szervezők

MTA Könyvtár és Információs Központ

MTA Művészeti Gyűjtemény

Kapcsolattartó

Albrecht Zsófia (telefon: 411-6123)