Eseménynaptár

'V. Fiatal Kutatók Fóruma

V. Fiatal Kutatók Fóruma

Előadás és vita

A regisztráció lezárult.

Időpont

2021. május 05. 10.00-13.00 óra között

Helyszín

Zoom
,

Részletek

5. Fiatal Kutatók Fóruma az MTA-n

 

Kvantitatív értékelés a tudományban

10:00-10:05 Köszöntő

Prof. Erdei Anna, az MTA főtikárhelyettese és Dr. Török Péter, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke

10:05-11:30 A tudomány tudománya. Egyéni tudományos életpályák kvantitatív értékelése

Prof. Barabási Albert-László, Northeastern University (Institute of Network Science), Harvard University (Division of Network Medicine) és Central European University

11:30-12:30 Nyilvános fórum és vitaülés

Moderátor: Dr. Török Péter, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke, 2 perces hozzászólások és válaszok

12:30-12:40 Zárszó

Prof. Kollár László, az MTA főtitkára

 

Absztrakt

Egy ismert gondolatmenet szerint a teljesítmény sikert szül, tehát ha keményen dolgozunk, sikeresek leszünk. Ebben az előadásban a tudományos siker kvantifikálása kapcsán arra hívom fel a figyelmet, hogy bár a teljesítmény az egyén jellemzője, a tudományos siker mint kollektív és mérhető mennyiségi mutató azt ragadja meg, hogy a pályatársak (peers) hogyan érzékelik és ismerik el az egyéni teljesítményt. Ebben a megközelítésben tudományos módszerekkel tudjuk vizsgálni az impakt kialakulását és kvantifikálni lehet, hogy milyen hatékonyan tudjuk megjósolni és mérni a tudományos sikert. Az előadásban arra is kitérek, hogy a kutatók mikor teszik a legnagyobb hatású felfedezésüket az életpálya során, hogyan lehet elismerni és értékelni a tudományos együttműködésekben született eredményeket az egyén szintjén, illetve milyen szerepet játszanak ebben a szakmai és intézményi kapcsolati hálók.

 

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, a helyek száma korlátozott. A regisztrált résztvevők az esemény előtt néhány nappal e-mailben megkapják a fórum Zoom linkjét. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az MTA Székház Rendezvényszolgálat munkatársai rögzítik a videókonferenciát és a felvételt az MTA Kommunikációs Főosztálya közzéteszi az mta.hu oldalon és az MTA YouTube csatornáján.

 

(Borítókép: Barabási Albert-László a Nature 150 hálózatokról mesél a kiállítás megnyitóján
Fotó: Végel Dániel / vegeldaniel.com)

Szervező

Fiatal Kutatók Akadémiája

Kapcsolattartó

Kruppa Fanni