Eseménynaptár

ONLINE: Kutatási adatok kezelése meetup sorozat a HRDA és a HUNOR szervezésében az NKFI Hivatal szakmai támogatásával

Időpont

2020. április 7., 16:00 óra

Helyszín

MTA Könyvtár és Információs Központ - Konferenciaterem 2. emelet
1051 Budapest , Arany János u. 1.

Részletek

Kutatási adatok kezelése meetup sorozat a HRDA és a HUNOR szervezésében az NKFI Hivatal szakmai támogatásával

A HRDA (Hungarian node of Research Data Alliance) és a HUNOR (Hungarian Open Repositories) az NKFI Hivatal szakmai támogatásával párbeszédet kezdeményez a hazai kutatókkal a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről. Egyre több európai (H2020, ERC) és hazai (NKFI Hivatal) pályázati rendszerben követelmény a projektek során történő kutatási adatkezelés formális leírása. Ebben a témakörben a HRDA 2020 tavaszán meetup formában négy rendezvényt szervez Budapesten, havi rendszerességgel a kutatók tájékoztatására, véleményük megismerésére. A helyszín felváltva az MTA Könyvtár és Információs Központ és a SZTAKI lesz. Hasonlóképpen Budapesten kívüli helyszíneken is számos meetup kerül megrendezésre a HUNOR szervezésében 2020 folyamán. A meetup forma keretében rövid bevezető előadások után beszélgetésre, vitára lesz lehetőség. 

A kutatási adatok kezelésének FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable - Megtalálható, Hozzáférhető, Szabványos, Újra felhasználható) alapelvei

Az online közvetítés itt érhető el.

Holl András (MTA KIK)

A kutatási adatok kezelésének legújabban alkalmazott szempontrendszerét a FAIR mozaikszóval jellemzik. Ezek az elvek segítik a kutatókat a tudásmegosztásban és tudományos kollaborációk kialakításában a digitális technológiák segítségével. Az Európai Unió ezt a szempontrendszert alkalmazza majd, mint elvárást a Horizon Europe támogatási ciklus során. A meetup célja a FAIR irányelvek ismertetése mellett ezen elveken alapuló gyakorlati alkalmazások és jó gyakorlat bemutatása. A rendezvény résztvevői körüljárják a FAIR alapelvek és elvárásrendszer tartalmi és formai vonásait. Foglalkozik azzal, hogy az egyéni kutatók, kutatócsoportok hogyan tudják majd ezeket az elveket a gyakorlati kutatási munkájuk során alkalmazni, betartani. Megbeszélésre kerül az, hogy milyen infrastruktúra szolgáltatási rendszer tudja majd támogatni a FAIR alapelvek betartását, betartatását. A kutatási adatok tárolására szolgáló repozitóriumok, illetve az adatok kezelésére alkalmas infrastruktúrák esetében FAIR minősítési rendszer bevezetése van jelenleg napirenden európai szinten és többek között ez a hazai repozitóriumok esetében is aktuális feladat. A hazai FAIR minősítési rendszer megteremtése céljából a meetup során bemutatásra kerül a FAIR minősítések legjobb nemzetközi gyakorlati tapasztalatainak egy szelete. 

Részletes információk a rendezvénysorozatról itt találhatók.

Regisztráció:  http://openaccess.mtak.hu/index.php/esemenyek?filter_category=12

Szervezők

Hungarian node of Research Data Alliance

Hungarian Open Repositories

Az esemény honlapja

https://openaccess.mtak.hu/