Eseménynaptár

Dr. Horváth Ferenc: Az igazi „Halál 50 órája”. Az ardenneki német offenzíva 75. évfordulója

Előadás

Időpont

2020. február 14. 17.00-19.00 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

„A II. Világháború utolsó előtti nagy „végjátéka” volt az 1944. december 16-án nyugati irányba, a belgiumi Ardennek-hegységen keresztül megindult német offenzíva, amely kezdeti sikerei után nagyon rövid idő alatt kifulladt; bár a német csapatokat végül csak 1945. január 18-ra sikerült mindenütt visszaszorítani a támadás előtti kiindulási vonalai mögé.
Az akció azonban olyan váratlanul érte az addig folyamatos előretörésben lévő szövetségeseket, hogy egymagában akkora veszteséget okozott a nyugati hadszíntéren harcoló angol-amerikai haderőnek, mint amit a partraszállás óta eltelt addigi 5 hónapban összesen elszenvedtek. A németek által lerohant – főképp amerikai – csapatok bátor és hősies ellenállása megakadályozta a német hadműveleti tervek kibontakozását, s az offenzíva visszavetése már előkészítette a Harmadik Birodalom rövidesen bekövetkező végét.

Az egykori események helyszínén a belga lakosság azóta is fenntartja a szövetségesek hősiességének emlékét. Az események 75. évfordulóján is nagyszabású rendezvényeken elevenítették fel ezt.

Mostani előadásom a képes élménybeszámoló mellett kitér az offenzíva egyes katonai kérdéseire is. Szeretettel várok mindenkit, aki kíváncsi a jó példára, hogy hogyan lehet békével fenntartani a háború emlékezetét.”

Szervezők

Közéleti Kávéház

MTA SZAB Filozófiai- és Történettudományi Szakbizottság