Eseménynaptár

Prof. Dr. Pető Tünde: 60 perc a szem körül

Előadás

Időpont

2020. január 17. 18.00-19.30 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Pető Tünde Szegeden nőtt föl, és tanult szemésznek. Jelenleg szemész professzor Belfastban a Queen’s University Orvosegyetemen. Főleg a cukorbetegség és az öregkori szemfenéki degeneráció kutatásán és ellátásán dolgozik. Élete során dolgozott Olaszországban, Ausztráliában és Londonban, mielőtt Belfastba érkezett. Érdeklődése középpontjában a beteg-centrikus kutatás áll, melyet széleskörű nemzetközi együttműködésben végez szemészekkel és alaptudománnyal foglalkozó kutatókkal együtt, valamint az, hogy az egészséges látás érdekében mi függ tőlünk és mi függ az orvostudományon. Egyik kihívó kérdése, hogy mit együnk, hogy jobban lássunk, és mi más segít abban, hogy a gyakori szembetegségek által okozott látásromlást csökkenteni tudjuk?

2020-tól még szorosabb együttműködést alakít ki a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájával a novemberben aláírt együttműködési egyezmény segítségével. Remélhetőleg más részlegek is csatlakoznak a kutató- és oktatómunkához!

30 éves szemészeti gyakorlathoz tartozó szem körüli kirándulásaihoz hozzátartoznak a Föld körüli gyakori utazások is, hiszen Pető Tünde a Brit Nemzetközösség számos országában is dolgozik, felelős a cukorbetegek szemészeti ellátásának megszervezésében és segítésében Afrikában, a Karib-szigeteken és Ázsia számos részeiben. Ezek, és hasonló „kirándulások” juttatták el Dr. Petőt a Szegedi Tudományegyetemről a londoni St. James Királyi Palotába, az EU üléseire Brüsszelbe, az angol és számos más ország parlamentjébe!”

Szervező

Közéleti Kávéház