Eseménynaptár

Akadémiai székfoglaló: Kemény Lajos, az MTA levelező tagja

Székfoglaló előadás

Időpont

2019. november 13., 14:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Az immunrendszer szerepe gyulladásos bőrbetegségekben

A bőr az emberi szervezet egyik legnagyobb szerve, amelynek legfőbb feladata szervezetünk védelme különféle fizikai, kémiai és mechanikai hatásokkal szemben. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján vált ismertté, hogy a hámsejtek ezen passzív, védő szerepük mellett aktívan is részt vesznek a bőr immunrendszer működésében. A hámsejtek élő mikróbák elpusztítására is képesek, valamint különböző gyulladáskeltő hatásokra megváltozott sejtproliferációval válaszolnak, miközben maguk is gyulladástkeltő anyagokat termelnek. Az előadó a hámsejtek immunrendszerben betöltött szerepével kapcsolatos kutatási eredményeit ismerteti, valamint ezek jelentőségét gyulladásos bőrbetegségek kialakulásában és kezelésében.

Kemény Lajos munkacsoportja esőként azonosított bőr és a nyálkahártya hámsejtjein baktériumok felismerésére szolgáló struktúrákat, leírta a természetes immunitásban betöltött szerepüket. Megállapította, hogy a bőrben a P. acnes filotípus specifikus módon fokozza a gyulladástkeltő citokinek képződését és hozzájárul az aknéban látott gyulladás kialakulásához. Pikkelysömörös betegek tünetmentes bőrében számos gén és fehérje eltérő kifejeződését állapította meg, melyek a betegség kialakulásáért felelőssé tehetők.  Pikkelysömör betegségben potenciális gyógyszerjelölt molekulákat azonosított.

Kutatócsoportja fejlesztette ki bőrbetegségek kezelésére a xenon-klorid excimer lézer kezelést. Elsőként alkalmazott xenon-klorid excimer lézerkezelést pikkelysömörben, festékhiány betegségben és atopias dermatitisben. Új fényterápiás kezelési eljárást dolgozott ki a szénanátha kezelésére. Az excimer lézerkezelést ma már a klinikai gyakorlatban rendszeresen alkalmazzák, tankönyvek és szakmai irányelvek hivatkozzák. Ezt az eljárást eddig csak az USA-ban mintegy 200 központban több mint 2 millió esetben alkalmazták.

Dr. Kemény Lajos alapkutatásban elért eredményeit iparjogvédelmi tudatossággal kezelte, és munkatársaiba is átültette a szellemi tulajdonok védelmével kapcsolatos hozzáállást. Fényterápia, biotechnológia, valamint molekuláris biológiai területeken 11 szabadalomcsaládban összesen 39 szabadalmi bejelentése van. Több innováció hazai és nemzetközi hasznosításával kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal.

Az esemény meghívója itt található.

Szervező

MTA Orvosi Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Borostyánkői Baldauf Zsolt (telefon: 36-1-4116331)