Eseménynaptár

'Reinhold Ewald űrhajós előadása

Reinhold Ewald űrhajós előadása

A regisztráció lezárult.

Időpont

2018. április 11., 15:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A Magyar Asztronautikai Társaság szervezésében

Reinhold Ewald német ESA-űrhajós előadása

 

Az angol nyelvű előadás hossza 45 perc

Reinhold Ewald

Reinhold Ewald német ESA-űrhajós 1956. december 18-án Mönchengladbachben (NSzK) született. A Kölni Egyetemen fizikából 1977-ben, kísérleti fizikából 1983-ban szerezte diplomáit. 1986-ban fizikából doktori (PhD) fokozatot, valamint orvosi diplomát szerzett.

1983–87 között a Kölni Egyetemen dolgozott, a svájci Gornegrat Obszervatórium rádiótávcsövével az intersztelláris molekulafelhők szerkezetét és dinamikáját vizsgálta. 1987-ben a Német Űrügynökség (DLR) munkatársa lett, ahol többek közt a repülőgépre szerelt SOFIA Obszervatórium létrehozásán dolgozott.

1990-ben csatlakozott Németország űrhajóscsapatához. Az oroszországi Csillagvárosban, a Gagarin Űrhajóskiképző Központban megkezdte a felkészülést a német–orosz Mir’92 küldetésre, amelynek tartalék űrhajósa, német űrhajóstársa, Klaus-Dietrich Flade repülése idején pedig irányítóközponti kapcsolattartója volt. A küldetés után a DLR Űrhajós Irodája helyettes vezetője lett, segítette a német Spacelab-D2 küldetés 1993-as végrehajtását az amerikai Columbia űrrepülőgépen. 1993-ban a DLR űrprogramja igazgatójának asszisztenseként az űrrepülések és a súlytalansági kísérletek felelőse lett.

1995-ben visszatért Csillagvárosba, ahol megkezdte a felkészülést a Mir’97 német–orosz űrrepülésre. 1997. február 10-én Bajkonurból a Szojuz TM–25 űrhajóval indult a világűrbe Vaszilij Ciblijev parancsnok és Alekszander Lazutkin orosz űrhajósok társaságában. 18 napot töltött a Mir űrállomás fedélzetén, ahol orvosbiológiai és anyagtudományi kísérleteket végzett. A Szojuz TM–24 űrhajóval, Valerij Korzun parancsnok és Alekszander Kaleri orosz űrhajósokkal tért vissza a Földre. Reinhold Ewald összesen 19 napot, 16 órát és 34 percet töltött a világűrben.

1998–2002 között a Müncheni Műszaki Egyetemen óraadóként tanított, 2002 óta a Nemzetközi Űregyetemen (ISU) és az Aacheni Műszaki Egyetemen tanít. 1999-ben csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajóscsoportjához. Az ESA Űrhajósközpont (EAC) munkatársaként számos űrküldetés előkészítésében és földi irányításában vett részt.

2011–14 között az ESA főigazgató Kabinetjében tanácsadóként dolgozott. 2015-ben a Stuttgarti Egyetemen az asztronautika és az űrállomások professzorává nevezték ki, de ottani feladatait az ESA munkatársaként látja el. Fontos feladata az ESA Nemzetközi Űrállomáson elért kutatási eredményeinek minél szélesebb körű megismertetése.

Reinhold Ewald nős, három gyermek édesapja. Szívesen tölti szabadidejét családja körében és olvasással, amellett egy amatőr színjátszó csoport tagja. Rendszeresen futballozik, és fekete öves karatés. A Német Fizikai Társaság, a Nemzetközi Űrhajósszövetség (ASE) és a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) tagja, több orosz és német kitüntetés birtokosa.

(Forrás: ESA)

 

Kapcsolattartó

Both Előd