Eseménynaptár

Richard H. Thaler John von Neumann Award Lecture 2017

Időpont

2017. szeptember 12., 18:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A Rajk László Szakkollégium Richard H. Thalert választotta meg 2017 Neumann-díjasának. A díjátadással egybekötött nyílt előadására szeptember 12-én, 18:00-kor kerül sor az MTA dísztermében. 

A részvétel regisztrációhoz kötött, amely az esemény Eventbrite oldalán elérhető: https://www.eventbrite.com/e/richard-h-thaler-john-von-neumann-award-ceremony-and-lecture-2017-tickets-36694652694

A díjazottról

Richard Thaler jelenleg a chicago-i egyetem professzora, doktoriját a University of Rochester-en szerezte. Az American Academy of Arts and Sciences, valamint az American Economic Association tagja, utóbbi elnöki pozícióját 2015-ben töltötte be. Fő kutatási területe a viselkedési közgazdaságtan és pénzügyek, azon belül is főként a döntéshozatalok mögött rejlő pszichológiai magyarázatokat vizsgálja. Hat megjelent könyve közül a legsikeresebb a 2008-ban Cass R. Sunstein-nel közösen írt Nudge: Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról című kötetük, ami a viselkedési közgazdaságtan gondolatait használja fel a hétköznapok problémáinak magyarázatára. Kiadott könyvei mellett kiemelendő figyelmet kapott az 1987 és 1990 között a Journal of Economic Perspectives-ben rendszeresen megjelenő Anomalies néven futó cikksorozata. 

A Neumann János-díjról

A Neumann János-díjat 1995 óta olyan tudósoknak adja a Rajk László Szakkollégium, akik kiemelkedően hozzájárultak az egzakt társadalomtudományok fejlődéséhez, és ezáltal komoly hatást gyakoroltak a kollégisták szakmai fejlődésére és gondolkodására. Richard Thaler kutatásaival egy, a standard közgazdaságtani elemzésektől eltérő perspektívát vezetett be a közgazdaságtan tudományterületére, ezzel számos olyan anomáliát feloldva, melyek magyarázatai a szakkollégium tagjait mélyen érdekelte. 

Richard Thaler nyílt előadásának fő témája legfrissebb kutatásai mellett, a viselkedési közgazdaságtan múltbeli, jelenlegi és jövőbeli megítélése és jelentősége a professzor véleménye szerint. 

Az előadás a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének segítségével kerül megrendezésre. 

Köszönjük a hozzájárulást a díj további támogatóinak, az Oriens IM-nek, Posta Biztosítónak és Central Médiacsoportnak.