Hogyan váljunk boldog kutatóvá? – Videón Trócsányi Zoltán fizikus, akadémikus a Középiskolai MTA Alumni Programban tartott előadása

Mi kell ahhoz, hogy az ember kiteljesedjen és boldoggá váljon? Mi a különbség a siker és a boldogság között? És mi köze mindennek a repüléshez? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Trócsányi Zoltán fizikus a Középiskolai MTA Alumni Program keretében gimnazistáknak tartott előadásában.

2024. szeptember 13.

0:00 | Intro
0:06 | Nekem az jelent örömet a munkám során, ha elő tudok állítani egy olyan képletet, amit nem látott senki előttem – interjú Trócsányi Zoltánnal
2:20 | Hogyan váljunk boldog kutatóvá? Trócsányi Zoltán fizikus, akadémikus előadása

„Manapság sokan összekeverik a sikert a boldogsággal” – vallja Trócsányi Zoltán, aki a jelenlévő diákok kérésére a tudományos teljesítmény értéke és sikere közti közel sem egyértelmű kapcsolatról, valamint a boldog kutatóvá válás lehetőségeiről beszélt előadásában. A kutató fizikus szerint a siker nem rólunk szól, nem is a teljesítményünkről, hanem arról, hogy mások hogyan ítélnek meg minket. Ez pedig nem feltétlenül áll fedésben azzal, hogy valóban jók vagyunk-e valamiben, azzal pedig végképp nem, hogy boldogok vagyunk-e.

Trócsányi Zoltán előadást tart a Középiskolai MTA Alumni Program keretében a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban Fotó: mta.hu

Trócsányi Zoltán a Középiskolai MTA Alumni Programról szólva azt mondta, hogy örül a kezdeményezésnek. A program keretében a fiatalok ugyanis olyan kutatóegyéniségekkel találkoznak, akik még azt képviselik, hogy önálló, kitartó munkát érdemes végezni. "Nemcsak a gyors, pénzben mérhető sikerek adnak örömöt az életben, hanem sokkal összetettebb, sokkal széleskörűbb lehetőségek vannak arra, hogy az ember kiteljesedjen és boldoggá váljon.

A Középiskolai MTA Alumni Program

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás elnök a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú Középiskolai MTA Alumni Programot.

A középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában.