A tudományos megismerés folyamata – Videón Simon Ferenc fizikus Középiskolai MTA Alumni Programban tartott előadása

Mire használjuk Ockham borotváját? Vajon olcsóbb lett-e Newtontól a kenyér? Valóban köze van mindnyájunknak a kvantummechanikához? És miért van szükségünk krízisekre még a tudományos megismerés folyamatában is? Többek között ezeken a kérdéseken át vezetett közelebb a tudományos paradigmák izgalmas változásaihoz Simon Ferenc fizikus a Középiskolai MTA Alumni Programban tartott előadásában.

2024. szeptember 30.

0:00 | Intro
0:05 | Interjú Simon Ferenc fizikussal
2:00 | Simon Ferenc előadása
5:41| Hogyan ismerte meg az emberiség a bolygómozgás fizikáját?
12:42 | Laposföld-hívők és érveik
14:33 | A kopernikuszi forradalom – heliocentrikus világkép
16:33 | A tudományos forradalmak szerkezete
20:09 | A Kepler-törvények

A tudomány történetében, a tudományos megismerés folyamatában sokszor nem tudunk kvantitatívan eljutni egyik modelltől a másikig: a tudományos fordulatok és a nagy felismerések annak is köszönhetőek, hogy újra meg újra elkezdjük a dolgokat más szemmel vizsgálni.
A tudomány története valójában a kvantitatív előrehaladási folyamatoknak és a nagy paradigmaváltásoknak az összessége – tudhatták meg a diákok Simon Ferenc előadásból. A fiatalok átfogó képet kaptak a fizika történetéről a geocentrikus világkép korától kezdve a kopernikuszi fordulaton keresztül Kepler- és Newton-törvényein át egészen a minden mobiltelefonhasználót naponta érintő kvantummechanikáig.

Simon Ferenc előadást tart a Középiskolai MTA Alumni Program keretében a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban Fotó: mta.hu

Simon Ferenc egyetemi tanár, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem spintronikai kutatócsoportjának vezetője, a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium projektvezetője. A Középiskolai MTA Alumni Program kapcsán a vele készült interjúban azt mondta: „Nagyon érdekes, hogy ha valaki nem ismeri Shakespeare valamelyik drámáját, arra azt mondjuk, hogy tudatlan. De hogyha mondjuk Newtonnak valamelyik tételét nem ismeri, arra nem mondjuk, hogy tudatlan. Ilyen értelemben a társadalom és a világunk egy picit ketté van szakadva. (...) A médiának nagyon fontos szerepe van, tehát én nagyon örülök, ha ismeretterjesztő előadások, műsorok készülhetnek. Az Alumni Program egyértelműen nagy hozzájárulást tesz azokhoz a célokhoz, hogy a társadalom széles rétegei körében is a tudomány eredményeit, a tudomány vívmányait, amik nélkül nem azok lennénk, akik vagyunk, elérhessük.”

A Középiskolai MTA Alumni Program

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás elnök a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú Középiskolai MTA Alumni Programot.

A középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában.