Űrcsillagászat: új kutatási eredmények naprendszerekben – Kiss L. László rendes tag székfoglaló előadása

Kiss L. László rendes tag 2019. október 30-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2022. január 12.

A megfigyelő csillagászati kutatások egyre nagyobb arányban települnek ki a világűrbe. A 2000-es évek elején az űrfotometria megjelenése, tíz évvel ezelőtt pedig a Kepler űrtávcső elindulása forradalmasította az exobolygó-kutatást, a csillagok asztrofizikáját, valamint az előadó és munkatársai által javasolt innovatív módszerekkel a naprendszeri kisbolygók megfigyelését. Az előadás összefoglalta a Kepler űrtávcső második fázisában, a K2-misszióban elért eredményeiket (2013 és 2018 között), illetve részletesen bemutatta a magyar csillagászok részvételét a jelenleg futó és a következő tíz évben induló exobolygós űrtávcsövekben. TESS, CHEOPS, PLATO és ARIEL: a tudományos programok előkészítése és kidolgozása mellett ipari együttműködésben magyar fejlesztésű hardverek is hozzájárulnak az űrteleszkópok megvalósításához, tudományos hasznosításához.

A Kiss L. László akadémiai székfoglalójáról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás