Törési jelenségek skálatörvényei – Kun Ferenc levelező tag székfoglaló előadása

Kun Ferenc levelező tag 2021. október 27-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2022. március 22.

Hétköznapi tapasztalat, hogy szilárd testek mechanikai terhelés hatására két vagy több darabra törnek. A törési folyamat részletei és eredménye erősen függ az anyagi jellemzők mellett a terhelés alkalmazásának módjától és a peremfeltételektől is.

Kun Ferenc (A székfoglaló előadáson készített képek a fotóra kattintva nézhetők meg.) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A szakterületen végzett kutatások célja sokrétű: a törést általában igyekszünk megelőzni, mert a törési jelenségek a felelősek mérnöki konstrukciók, épületek, hidak összeomlásáért, továbbá természeti katasztrófák, mint földcsuszamlások vagy földrengések létrejöttéért. Ha már elkerülhetetlen, akkor előjelek korai azonosításával szeretnénk előre jelezni a közelgő katasztrofális törés bekövetkeztét. Kontrollált repedéskeltéssel olyan mintázatok létrehozására nyílik lehetőség, amelyek kiaknázhatók gyártástechnológiai alkalmazásokban. Fragmentációs jelenségek részletes megértésével tárhatjuk fel a geológiai alakfejlődés összefüggéseit, de közelebb juthatunk az űrszemét problémájának kezeléséhez is. Kun Ferenc előadásában saját kutatómunkája példáin keresztül mutatta be, hogy az elmúlt két évtizedben a statisztikus fizika alkalmazásával törési jelenségek milyen törvényszerűségeit sikerült feltárni, amelyek elméleti érdekességük mellett gyakorlati jelentőséggel is bírnak.

Az előadás az alábbi videóra kattintva nézhető meg.