The Art of the State: Modelling the endpoints of evolution by natural selection – John M. McNamara tiszteleti tag székfoglaló előadása

John M. McNamara tiszteleti tag 2023. október 10-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az angol nyelvű előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2024. április 26.

John M. McNamara vezető elméleti biológus, a Bristol University professor emeritusa. Fő kutatási területe az élőlényeknek a környezethez és egymás viselkedéséhez való adaptációja, hatékony matematikai megközelítések, viselkedési modellek kidolgozása az élettörténet-evolúcióból és az energiaelosztásból származó elvek segítségével. Elméleti munkája különböző evolúciós területeket ölel fel: evolúciós játékelmélet, optimális döntéshozatal, információhasználat és a döntéshozatalok sztochasztikus állapotfüggő modellezése. Modelljeiben azt vizsgálja, hogy a fluktuáló környezet hogyan befolyásolja a darwini értelemben vett fitneszt.

John M. McNamara
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

2008-ban Alasdair Houston professzorral közösen a Nemzetközi Viselkedésökológiai Társaság legmagasabb kitüntetésében, a Hamilton-díjban részesült. 2018-ban a világ első ökológiai, evolúcióbiológiai és viselkedésökológiai tudományos társasága, az American Society of Naturalists Sewall Wright-díjjal tüntette ki. McNamara professzor többször tartott előadást Magyarországon, és közös kutatásokat végez hazai kutatókkal.

John M. McNamara 1949-ben született Leicesterben, az Egyesült Királyságban. Elméleti biológus, a Királyi Természettudományos Társaság (Royal Society) tagja (FRS). A Bristoli Egyetem (Bristol University) professor emeritusa.