Természetes vegyületek a gyógyszerkutatásban: egy korszak vége vagy új aranykor? – Hohmann Judit levelező tag székfoglaló előadása

Hohmann Judit levelező tag 2021. október 19-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2022. január 10.

A természetes anyagok kutatása a biológiai, a kémiai és az orvostudományok számára egyaránt fontos ismeretekkel szolgál. A biológia szempontjából az élő szervezetben előforduló vegyületek megismerése életfolyamatok mélyebb megértését, biogenetikai, taxonómiai összefüggések feltárását és az élővilág egységei közötti kommunikáció értelmezését teszik lehetővé.

A kémiában a természetes vegyületek jelentősége páratlan szerkezeti diverzitásuknak, meglepő, gyakran komplex szerkezetüknek tulajdonítható. A növényekben, állatokban, gombákban és mikroorganizmusokban előforduló vegyületek kémiai szintézisek célmolekulái, kiindulási anyagai vagy szerkezetkutatási, analitikai módszerfejlesztések modellvegyületei lehetnek.

A természetes anyagok a medicina szempontjából kiemelt fontosságúak, hiszen a gyógynövények és az ásványok voltak az emberiség első gyógyszerei. Az első tiszta formában előállított gyógyszervegyületek ugyancsak a gyógynövények hatóanyagai közül kerültek ki. A szintetikus kémia megjelenésével a természetes molekulákból félszintetikus származékokat is előállítottak, és ezzel kifejlesztették a mai terápia meghatározó részét képező gyógyszercsaládokat (pl. analgetikumok, vérnyomáscsökkentők, sztatinok, antidiabetikumok, antikoagulánsok, lokálanesztetikumok, vegetatív idegrendszerre ható szerek stb.). A múlt sikerei után vajon van-e még a természetes vegyületeknek jelentőségük napjaink gyógyszerkutatásában, van-e létjogosultságuk a modern gyógyszerkutatási technológiák (kombinatorikus kémia, HTS szűrőrendszerek, bioinformatika, proteomika, genomika) térhódításának korszakában?

Az előadás erre a kérdésre kívánt választ adni, és bemutatta napjaink természetesanyag-kutatásának stratégiáit, amelyek modernebb analitikai eszköztár, a bioinformatika és a metabolomika alkalmazásával kívánnak megfelelni az új gyógyszerkutatási kihívásoknak. Hohmann Judit és kutatócsoportja magasabb rendű növényekben, makrogombákban és mohákban előforduló speciális metabolitok izolálásával, szerkezetmeghatározásával és farmakológiai hatásuk értékelésével foglalkozik, amelynek eredményeiből mutatott be válogatást az előadás.

A székfoglaló előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás