Szomatikus evolúció fizikusszemmel – Miért élhetnek sokáig a többsejtű élőlények? – Derényi Imre levelező tag székfoglaló előadása

Derényi Imre levelező tag 2023. február 22-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. július 17.

A nagyméretű élőlények számára kihívást jelent a genetikai hűség fenntartása. Azon túl, hogy billiónyi sejtből épülnek föl, életük során ennek is a sokszorosát kell létrehozniuk, miközben a szöveteiket folyamatosan megújítják (az embernek pl. csak bőrszövetből évtizedenként közel egy mázsányit kell előállítania). Minden sejtosztódás a genetikai állomány megkettőződésével jár, ami ugyan meglehetősen pontos folyamat, mégsem teljesen hibamentes, és genetikai változások (mutációk) megjelenésével jár. Ezt nevezzük szomatikus evolúciónak.

Derényi Imre
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A mutációk felhalmozódása roppant káros, mert a sejtek és szervek működésének leromlásához (rosszabb esetben daganatok kialakulásához) és öregedéshez vezet. Derényi Imre kutatásai során megmutatta, és matematikai modellekkel alátámasztotta, hogy a szövetek kellően strukturált felépítése és bennük a sejtek precízen összehangolt osztódása (pl. differenciálódási hierarchiákon keresztül) drámai módon képes lassítani a szomatikus evolúciót és biztosítani a hosszú élettartamot a nagy, többsejtű (állati és növényi) szervezetek számára.

Derényi Imre 1970-ben született Csornán. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Fizika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb kutatási területei a biológiai fizika, a komplex hálózatok szerkezete, valamint evolúcióbiológiai jelenségek elméleti vizsgálata.