Örök küzdelem az atherothrombosis ellen – Karádi István rendes tag székfoglaló előadása

Karádi István rendes tag 2023. április 19-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. augusztus 31.

A civilizált világ halálozási mutatói alapján korunkban is az érelmeszesedés, illetve a trombotikus eredetű betegségek felelősek a halálozások több mint 50%-áért. Karádi István és munkacsoportja a lipoproteinek és a thrombosiskészség, az endothelkárosító tényezők és az atherosclerosis elleni védelem alap- és klinikai kutatási kérdéseinek megismerését tűzte ki célul.

A fiatalkori infarktusok létrejöttében kiemelt szerepet játszó szérumfrakció, a lipoprotein(a) plazminogénnel mutatott szoros szerkezeti tulajdonságát, illetve az in vitro fibrinolízis gátlását kiváltó hatását elsőként ismertette. Elsőként hívta fel a figyelmet a plazma lipoprotein(a)-koncentrációjának emelkedésére belgyógyászati eredetű vesebetegségekben. Az emelkedett lipoprotein(a)-plazmaszint – mely genetikailag determinált – korai felismerése betegségek megelőzésének nélkülözhetetlen mozzanata.

Karádi István (Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az endotheliumot károsító tényezők közül a szemikarbazid-szenzitív aminooxidáz (SSAO-VAP-1) emelkedett aktivitása és a carotisrendszer atherosclerosisa közötti szignifikáns korrelációt az elsők között írta le. Az SSAO-VAP-1-aktivitás gátlása nemcsak az érelmeszesedésben, hanem degeneratív központi idegrendszeri betegségekben is terápiás eredményekhez vezethet.

A HDL (high density lipoprotein) fő feladata a reverz koleszterintranszport során a perifériás szövetek koleszterinmentesítése. A HDL fő proteinje, az apolipoprotein A-I azonban egyéb, életfontosságú tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek közül anti-atherosclerotikus, antiinflammatorikus, antiapoptotikus és antithrombotikus aktivitása egy szélesebb körű védelem fontos résztvevője. Klinikai vizsgálataink során igazolta, hogy a csökkent apolipoprotein A-I szérumszint a krónikus szívelégtelenség erős prediktora, a súlyos klinikai kimenetel korai jelzője. A csökkent apolipoprotein A-I szérumszint korai felismerése lehetőséget nyújt a klinikusnak a szívelégtelenség minél korábbi eredményes befolyásolására.

Karádi István Budapesten született 1951-ben. Szakterülete a belgyógyászat, az anyagcsere-betegségek, a lipidológia, a diabetológia, az obezitológia, az ateroszklerózis. Fő kutatási területe a zsír- és szénhidrát-anyagcsere rendellenességei és az érelmeszesedés patomechanizmusa.