Multifaktoriális mozgásszervi kórképek patogenezisének kutatásában elért eredményeink és azok klinikai jelentősége – Poór Gyula levelező tag székfoglaló előadása

Poór Gyula levelező tag 2019. október 16-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. február 27.
Poór Gyula, az MTA levelező tagja (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

A kiemelkedő népegészségügyi problémát jelentő multifaktoriális mozgásszervi betegségek a populáció nagy részét érintik, jelentős életminőség-romlással és rokkantsággal járnak, egy részük magasabb halálozást okoz, és a ráfordított költségek is extrém mértékűek. Az előadó e kórképek hátterének kutatásában elért eredményeit és azok klinikai jelentőségét foglalta össze.

Poór Gyula munkacsoportja a vesekárosodás korai diagnosztikájára új, érzékeny metodikákat vezetett be köszvényben, melyek a szubklinikus ólomexpozíció okozta veseelváltozások kórismézésére is alkalmasak. Az uráttranszporter enzimek kutatásakor új, funkcióvesztő pontmutációt írtak le, mely fokozott per os húgysavterhelés esetén köszvényhez vezethet.

A csontritkulás/osteoporosis vizsgálatakor a Mayo Klinikán igazolták a combnyaktáji törések kockázatát növelő kórállapotokat, és leírták, hogy e törések után 12 hónapon belül a betegek egyharmada elhalálozik. Az Európai Osteoporosis Studyban bizonyították, hogy a hazai populáció csontsűrűség-átlagértékei nemzetközi összehasonlításban mindkét nemben a legalacsonyabb értékek között helyezkednek el. A csontritkulás által érintett egyének száma Magyarországon mintegy 900 ezer fő, kétharmaduk nő. Az oszteoporotikus csigolyafraktúrák hazai gyakoriságában is vezető helyen állunk Európában. Ezért az előadó az 1990-es években elindította a Nemzeti Osteoporosis Programot, melynek hatására a 2000-es években a combnyaktáji törések száma megfeleződött.

A csontok Paget-kórjában a hazai populációban mutációk halmozódását bizonyították, melyek a környezeti infekciót valószínűsítő interferon jelátvitel általuk bizonyított fokozott kifejeződésével együtt hozzájárulnak e ritka betegség kialakulásához.

Igazolást nyert, hogy a hazánkban mintegy 50 ezer fiatal felnőttet és gyermeket érintő sokízületi gyulladás / rheumatoid arthritis genetikai markereinek és környezeti faktorainak feltárásával hatékony prevenció biztosítható. Az előadó mint az ORFI vezetője által Magyarországon elindított, célérték elérésén alapuló biológiai terápiával a létrehozott centrumhálózatban az arthritises betegek radiológiai progressziója és rokkantsága megelőzhető. A legmodernebb biológiai terápiás készítmények reumatológiában való alkalmazása Magyarországon jelentősen meghaladja a környező országok arányait és az Európai Unió átlagához közelít.

Előadása végén Poór Gyula összegezte a kutatásait meghatározó transzlációs gondolkodás alapjait.