Mi tesz minket emberré? Magyar kalandozások az ember és az emlősök agykérgében – Tamás Gábor rendes tag székfoglaló előadása

Tamás Gábor rendes tag 2020. szeptember 8-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2021. február 23.

Az emberi agykéreg páratlan képességeit megalapozó mechanizmusok feltárása az idegtudomány egyik legnagyobb kihívása. Tamás Gábor és kutatócsoportja kísérleteiben számos, az embert megkülönböztető sejt- és neuronhálózati szintű mechanizmust tárt fel agyszelet-preparátumokban. Az állatmodellekhez viszonyítva az emberben újonnan megjelenő sejttípusok gazdagíthatják agykérgünket.

Tamás Gábor, az MTA rendes tagja (A galéria megnézéséhez kattintson a képre!) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Hipotézisük szerint az új emberi idegsejttípusok beágyazódása a neuronhálózat evolúciósan konzervált elemeibe, illetve a más fajokban is előforduló neurontípusok emberre specializált szinaptikus és sejtes tulajdonságai az emberi agykéreg jelentős funkcionális átalakulásához vezethetnek. A térben és időben precíz, gyors ideghálózati működésben újonnan felfedezett emberi neurontípusok, például az ilyen frekvenciákra hangolt csipkebogyó sejtek is részt vehetnek kibővítve a klasszikus, más fajokból ismert mechanizmusokban.

Az új elemek idegi hálózatokba épülését célzó funkcionális vizsgálatokhoz egyedi módszereket fejlesztettek, amelyekkel korábban nem elérhető felbontással vizsgálható az agykéreg működése, különös tekintettel a kutatócsoportjuk által megfigyelt alvási orsókba ágyazott éles hullámokra és az inzulin agykérgi szintézisére.