Kvantumfölény: minőség a mennyiséggel szemben – Imre Sándor levelező tag székfoglaló előadása

Imre Sándor levelező tag 2020. január 15-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. április 15.
Imre Sándor, az MTA levelező tagja és Arató Péter osztályelnök-helyettes, az MTA rendes tagja (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

Richard P. Feynman Nobel-díjas fizikus 1985-ben vetette fel először, hogy a kvantummechanikai elvekre építve új megközelítésű, ún. kvantumszámítógépeket építhetünk, amelyek hatékonyabbak lehetnek nagy komplexitású problémák megoldásában, mint a klasszikus gépeink. Az azóta eltelt időben kiderült, hogy a számítástechnika mellett a kvantumkommunikációban is komoly potenciál rejlik. Sőt, a megvalósítás tekintetében a kvantum-titkosítórendszerek előbbre tartanak, mint a számítógépek. 2018-tól mindkét területen megszaporodtak a sikeres tesztekről, demonstrációkról szóló híradások, jelezve, hogy újabb mérföldkőhöz érkeztünk a hétköznapi alkalmazásokhoz vezető hosszú úton.

A kvantumfölény általában véve az információ feldolgozásában és továbbításában egyaránt jelentkezik: algoritmusaink gyorsabbak, kommunikációnk biztonságosabb lehet. Székfoglaló előadásában Imre Sándor a kvantumfölény hátterében meghúzódó alapelvek bemutatását követően e két terület áttekintésére vállalkozott saját eredményei felhasználásával. Többek között terítékre került a kvantumalgoritmusok készítésének módszertana, a hazai fejlesztésű kvantum-titkosítórendszerek, valamint a kvantum-wifihálózatok kérdésköre.