Klasszikus és kvantumüvegek: hiszteretikus optimalizáció és adiabatikus kvantumszámítás – Zaránd Gergely Attila rendes tag székfoglaló előadása

Zaránd Gergely Attila rendes tag 2022. október 26-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. április 28.

A rendezetlen, kölcsönható rendszerek üvegszerű állapotait mind a mai napig nem értjük. Zaránd Gergely Attila előadásában ilyen rendszerek dinamikáját vizsgálta – a kutatótársaival elért eredményeket helyezve előtérbe. Megmutatta, hogyan lehet az adiabatikus lemágnesezés módszerét használni az utazó ügynök problémájára.

Zaránd Gergely Attila Az akadémiai székfoglaló előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Áttekintette továbbá a kvantumos Coulomb-üveg és a kvantumos Sherrington–Kirkpatrick-modell fázisdiagramját és dinamikai tulajdonságait. Végül kitért az üvegszerű modellek adiabatikus kvantumszámítással való optimalizálásának lehetőségére, felvetve a kérdést: Lehetséges-e az utazó ügynök problémáját adiabatikus kvantumszámítás segítségével hatékonyan megoldani?

Zaránd Gergely Attila 1969-ben született Budapesten. 2016-tól az MTA levelező, 2022-től rendes tagja. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete az elméleti szilárdtest-fizika, azon belül az erősen kölcsönható rendszerek vizsgálata kvantumtérelméleti és statisztikus fizikai módszerekkel. Meghatározó eredményeket ért el mezoszkópikus elektronrendszerek, mágneses anyagok és ultrahideg atomi rendszerek kutatásában. A BME Természettudományi Kar Fizikai Intézetében nemzetközileg elismert elméleti fizikai műhelyt hozott létre.