Jelátviteli folyamatok gyulladásos betegségmodellekben – Mócsai Attila levelező tag székfoglaló előadása

Mócsai Attila levelező tag 2023. január 18-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. június 20.

A gyulladásos betegségek a népesség nagy részét érintő súlyos, gyakran krónikus betegségek, melyek jelentős terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerekre és a társadalom egészére. A gyulladásos betegségek közé tartozik többek között a rheumatoid arthritis, számos gyulladásos bőrbetegség, a köszvény, a gyulladásos vesebetegségek és sok más, súlyos és gyakori betegség. E betegségek új terápiás megközelítéseinek kidolgozásához a gyulladásos folyamat molekuláris részleteinek pontosabb megértése szükséges.

Mócsai Attila
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Mócsai Attila munkacsoportja által a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében végzett kísérletek célja a gyulladásos folyamat kialakulásához szükséges sejten belüli jelátviteli folyamatok azonosítása és megértése. Transzgenikus megközelítést alkalmazva kimutatták számos jelátvivő fehérje szerepét az autoimmun ízületi gyulladás, a hólyagos bőrelváltozások és számos további gyulladásos betegség kialakulásában. Részletes vizsgálataikban azonosították a fehérjék működését közvetítő sejttípusokat és összetett, sejten belüli és sejtek közötti mechanizmusokat. A munkacsoport által azonosított jelpálya feltételezhetően fontos szerepet játszik számos kifejezetten gyakori és súlyos gyulladásos betegség kialakulásában, és lehetséges célpontként szolgálhat új terápiás beavatkozások kifejlesztése során.

Mócsai Attila 1969-ben született Budapesten. Általános orvos, 2013 óta az MTA doktora. A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi tanára és mb. igazgatója, az NKFIH Élvonal Gyulladásélettani Kutatócsoport vezetője. Az Academia Europaea tagja. Szakterülete a molekuláris immunológia és sejtélettan.