Homogén katalízis, a szintetikus kémiai kutatások nagy hatékonyságú eszköze – Kollár László rendes tag székfoglaló előadása

Kollár László rendes tag 2022. szeptember 13-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2022. október 18.

A különböző homogén katalitikus reakciók – a hidrokarbonilezésektől a keresztkapcsolási reakciókon át a gyűrűzárásokig – nagymértékben bővítették a szintetikus kémikus eszköztárát. Ma már e reakciókat senki sem tekinti csupán valamiféle intellektuális játéknak, mint ahogy az néhány évtizede még gyakran megtörtént, amelynek ékes bizonyítéka a 2022-es kémiai Nobel-díj is.

Az átmenetifémek koordinációs kémiájának – és különösen az átmenetifém-organikus vegyületek tulajdonságainak – alaposabb megismerése, a kezdeti félelmek legyőzése olyan csodálatos reakciókkal ajándékozott meg bennünket, amelyek a legváltozatosabb termékcsaládok szintézisében is megkerülhetetlenek.

Kollár László
(Az akadémiai székfoglalóról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Kollár László korábbi, levelező tagsági székfoglaló előadásában arra tett kísérletet, hogy bemutassa, hogyan járulhat hozzá az átmenetifémek koordinációs kémiájának vizsgálata (hagyományosan a szervetlen kémiához tartozó terület) a szén-monoxidot mint C1-építőelemet alkalmazó modern szintetikus eljárások (hagyományosan a szerves kémiához tartozó terület) kidolgozásához.

Ezúttal döntően a szupramolekuláris kémia egyik ígéretes vegyületcsaládjára, a 2-metilrezorcinból felépíthető kavitandokra koncentrált. A tárgyalt konkrét részterületek a következők:

  • többemeletes befogadó molekulák felépítése nagy hozamú hagyományos és homogén katalitikus reakciók kombinálásával; újszerű struktúrák szintézise a molekuláris „tálaktól” a „zsákokig”;
  • váratlan kemoszelektivitású („tetra-szelektivitású”) palládiumkatalizált aminokarbonilezési reakciók;
  • hidroformilezési reakciók a felső peremen sztirol szerkezeti egységet tartalmazó kavitandokkal;
  • királis és nagy vízoldhatóságú kavitandok szintézise;
  • a kavitandok mint molekuláris csomagolóanyagok: „gazda-vendég” kölcsönhatások.

Kollár László akadémiai székfoglalója előtt Szente Lajos levelező tag tartotta meg székfoglaló előadását. A cikk elején publikált felvétel első felében az ő előadása nézhető meg.