Extracelluláris vezikulák, a sejtek közötti kommunikáció új szereplői – Buzás Edit Irén levelező tag székfoglaló előadása

Buzás Edit Irén levelező tag 2019. november 12-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. április 2.
Buzás Edit Irén, az MTA levelező tagja és Fésüs László osztályelnök (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

Az extracelluláris vezikulák a sejtek által kibocsátott, membránnal körülvett képletek. Az extracelluláris vezikulák kutatása a korai, sporadikus megfigyeléseket követően csak 2010 után indult robbanásszerű fejlődésnek. Az extracelluláris vezikulák minden sejtes életformára jellemző kibocsátásról mára bebizonyosodott, hogy fontos szerepet játszik mind a sejtek homeosztázisának fenntartásában, mind a sejtek közti kommunikációban. Az extracelluláris vezikulákra vonatkozó eredményeket eleinte világszerte kétkedés fogadta. Ez a kezdeti kétkedés többek között annak volt a következménye, hogy az extracelluláris vezikulák mérettartományában végzett vizsgálatok számos esetben műtermékek detektálásához vezethettek. Az elmúlt közel másfél évtized alatt számos vizsgálatot végeztünk az extracelluláris vezikulák területén. Alapvető megfigyelésekkel járulhattunk hozzá a terület fő hibaforrásainak a feltárásához és kiküszöböléséhez és ezáltal az extracelluláris vezikulák kvalitatív és kvantitatív vizsgálatának szilárdabb alapokra helyezéséhez. Az extracelluláris vezikulák igen sokrétű szerepet játszanak a fiziológiás és patológiás sejt-sejt kommunikációban. Minden testnedvből kimutathatók, és megkezdődött új generációs diagnosztikumként való alkalmazásuk. Terápiás felhasználásuk nem kevésbé ígéretes. Az extracelluláris vezikulák kutatásának további fejlődéséhez és a vezikulák mind diagnosztikus, mind terápiás felhasználásához elengedhetetlen a terület szakmai integritása, melyhez munkánkkal hozzájárulhattunk.