Csomók és felületek négy dimenzióban – Stipsicz András rendes tag székfoglaló előadása

Stipsicz András rendes tag 2023. április 19-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. augusztus 28.

A négydimenziós terek elmélete mutatja a leglátványosabban a folytonos és sima (differenciálható) tulajdonságok közötti különbséget. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a különbség leginkább a terekben lévő felületek (illetve a terek esetleges peremén lévő csomók) tulajdonságain keresztül ragadható meg.

Stipsicz András
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadás az elmélet kiemelkedő eredményeit és a közelmúlt szerény előrelépéseit mutatta be.

Stipsicz András 1966-ban született Budapesten.
A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora és igazgatója. Kutatási területe a differenciáltopológia, azon belül az alacsony (legfeljebb négy) dimenziós terek vizsgálata. Legfontosabb eredményeit négydimenziós sokaságok sima struktúráinak konstruálásában és háromdimenziós sokaságok kontaktstruktúráinak vizsgálatában érte el. Ezek szorosan kapcsolódnak a háromdimenziós euklideszi térben lévő csomók tulajdonságaihoz. Az ilyen csomókra talált (Ozsváth Péter és Szabó Zoltán társszerzőségével) egy könnyen kezelhető, a csomóról sok érdekes tulajdonságot leíró invariánst. Ezen invariáns jól illeszkedik korábbi, három-sokaságok és csomók Heegaard–Floer-invariánsait alkalmazó kutatásaihoz. A Lendület-, ERC Advanced Grant és Élvonal-pályázat által támogatott kutatócsoportjában számos fiatal kutatót vezetett be ebbe a nemzetközi érdeklődés homlokterében álló témába.