Az immunrendszer szerepe gyulladásos bőrbetegségekben – Kemény Lajos levelező tag székfoglaló előadása

Kemény Lajos levelező tag 2019. november 13-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. április 1.
Kosztolányi György osztályelnök és Kemény Lajos, az MTA levelező tagja (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

A bőr az emberi szervezet egyik legnagyobb szerve, amelynek legfőbb feladata szervezetünk védelme különféle fizikai, kémiai és mechanikai hatásokkal szemben. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján vált ismertté, hogy a hámsejtek e passzív, védő szerepük mellett aktívan is részt vesznek a bőr immunrendszeri működésében. A hámsejtek élő mikrobák elpusztítására is képesek, valamint különböző gyulladáskeltő hatásokra megváltozott sejtproliferációval válaszolnak, miközben maguk is gyulladáskeltő anyagokat termelnek. Az előadó a hámsejtek immunrendszerben betöltött szerepével kapcsolatos kutatási eredményeit ismertette, valamint ezek jelentőségét a gyulladásos bőrbetegségek kialakulásában és kezelésében.

Kemény Lajos munkacsoportja esőként azonosított a bőr és a nyálkahártya hámsejtjein baktériumok felismerésére szolgáló struktúrákat, és leírta a természetes immunitásban betöltött szerepüket. Megállapította, hogy a bőrben a P. acnes filotípus specifikus módon fokozza a gyulladáskeltő citokinek képződését, és hozzájárul az aknéban látott gyulladás kialakulásához. Pikkelysömörös betegek tünetmentes bőrében számos gén és fehérje eltérő kifejeződését állapította meg, melyek felelőssé tehetők a betegség kialakulásáért. Pikkelysömör betegségben potenciális gyógyszerjelölt-molekulákat azonosított.

Kutatócsoportja fejlesztette ki bőrbetegségek kezelésére a xenon-klorid excimer lézer kezelést. Elsőként alkalmazott xenon-klorid excimer lézer kezelést pikkelysömörben, festékhiány-betegségben és atopiás dermatitisben. Új fényterápiás kezelési eljárást dolgozott ki a szénanátha kezelésére. Az excimer lézerkezelést ma már a klinikai gyakorlatban rendszeresen alkalmazzák, tankönyvek és szakmai irányelvek hivatkozzák. Ezt az eljárást eddig csak az USA-ban mintegy 200 központban több mint 2 millió esetben alkalmazták.

Kemény Lajos alapkutatásban elért eredményeit iparjogvédelmi tudatossággal kezelte, és munkatársaiba is átültette a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos hozzáállást. A fényterápia, biotechnológia, valamint molekuláris biológia területén 11 szabadalomcsaládban összesen 39 szabadalmi bejelentése van. Több innováció hazai és nemzetközi hasznosításával kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal.