Az erős kölcsönhatás vizsgálata szuperszámítógépekkel – Katz Sándor levelező tag székfoglaló előadása

Katz Sándor levelező tag 2017. január 25-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2017. január 25.
Katz Sándor Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A székfoglaló előadáson készült fotók galériájaAz atommagot alkotó protonok és neutronok nem elemi részecskék, azonban alkotóik, a kvarkok és gluonok a köztük levő erős kölcsönhatás következtében normál körülmények között nem tudnak kiszabadulni. Ez a bezárás nagy hőmérsékleten vagy sűrűségen megszűnik, és létrejön a kvark-gluon plazma.

Az erős kölcsönhatás ma ismert legpontosabb elmélete, a kvantum-színdinamika egyértelműen leírja a kvarkok és gluonok kölcsönhatásait, az egyenletek megoldása azonban a kölcsönhatás erőssége miatt rendkívül nehéz, sok esetben csak nemperturbatív numerikus módszerekkel, szuperszámítógépek segítségével lehetséges. Az egyik legsikeresebb nemperturbatív módszer a rácstérelmélet, mely az elmúlt évtizedben eljutott arra a szintre, hogy valódi, kozmológiailag releváns fizikai mennyiségeket tudunk kiszámítani.

Katz Sándor előadásában áttekintette a kvantum-színdinamika fázisdiagramjáról az elmúlt évtizedben elért eredményeket, és kitért kozmológiai vonatkozásaikra is.