Alkalmazkodóképesség növelése a termésbiztonságért – Veisz Ottó levelező tag székfoglaló előadása

Veisz Ottó levelező tag 2020. február 12-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2021. február 11.

Az éghajlatváltozás, különösen a szélsőséges időjárási események számának növekedése mind a természetes, mind pedig a természetközeli és mesterséges ökoszisztémákat kedvezőtlenül érinti. A mezőgazdaságban, azon belül is a szántóföldi növénytermesztésben a környezeti tényezők (talaj, időjárás stb.) olyan adottságoknak tekintendők, amelyekhez a szántóföldi gazdálkodás során alkalmazkodni kell.

Veisz Ottó, az MTA levelező tagja (Galériáért kattintson a képre) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az abiotikus stresszeket legnagyobb részben az extrém időjárási események okozzák. Ezek egyrészt közvetlenül, másrészt közvetett módon hatnak a mezőgazdasági növények növekedésére, fejlődésére, és okozhatnak időről időre rendkívül nagy gazdasági kárt terméskieséssel és minőségromlással. A szélsőséges időjárási viszonyok a környezeti tényezőknek a növények számára optimális állapottól való elmozdulását okozzák, ami stressz kialakulásához vezet. A növény próbál alkalmazkodni a stresszhez, a genetikailag determinált védekezőmechanizmusai működésbe lépnek. A stresszhatás erősségétől, időtartamától és a növények fejlettségi állapotától, edzettségi szintjétől függ az, hogy életben maradnak-e a számukra kedvezőtlen körülmények között, és ha igen, akkor milyen termésveszteséggel reagálnak. A terméskiesés azon túl, hogy a szántóföldi növénytermesztés gazdaságosságát, jövedelmezőségét teszi kérdésessé, élelmiszer-biztonsági problémákat is felvet.

Stratégiai jelentőségű feladat az élelmiszer-ellátás biztosítása; a szükséges mennyiségű és jó minőségű élelmiszer és ipari alapanyag előállítása a jólét alapja. A mezőgazdasági károk minimalizálásának leghatékonyabb módja a termőterület adottságaihoz igazodó, jó ellenálló képességű növényfajták használata, valamint megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása.

Székfoglaló előadásában Veisz Ottó az elmúlt évtizedekben a kalászos gabonák abiotikus stresszrezisztenciájának kutatásában, a várható klímaváltozás mezőgazdasági hatásainak tanulmányozásában és a klimatikus tényezőkkel szemben ellenálló gabonafajták nemesítésével elért eredményeit mutatta be.