A növényi hormonok, illetve a növény élettani állapotának hatása a betegség-ellenállóságra – Barna Balázs rendes tag székfoglaló előadása

Barna Balázs rendes tag 2019. október 29-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. április 14.
Barna Balázs, az MTA rendes tagja és Németh Tamás osztályelnök, az MTA rendes tagja (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

Barna Balázs kutatási területe az akadémiai levelező tagság elnyerése után is a növényi betegségek és a betegség-ellenállóság mechanizmusainak tanulmányozása maradt. Kutatása tárgyát olyan gazdaságilag kiemelt jelentőségű növények alkották, mint a búza, az árpa, a napraforgó vagy a hungarikumnak számító fűszerpaprika. Vírus-, baktérium- vagy gombafertőzött növények esetében változatlanul jelentős kutatási témája maradt a reaktív oxigénfajták és antioxidáns rendszerek szerepének mélyebb megismerése a növényi rezisztenciában. Emellett munkatársaival a beteg és ellenálló növények fotoszintézisét és szénhidrát-összetételét elemezte modern, analitikai technikák segítségével. Fontos kutatási területe maradt a növényi hormonok, így például az újonnan felfedezett brasszinoszteroidok abiotikus stresszre és mikroorganizmusok által okozott betegségekre gyakorolt hatásának tisztázása, illetve a beteg növény hormonanyagcseréjének részletes vizsgálata. A fentiekkel is összefüggésben, részletes növénykórtani, élettani és génexpressziós vizsgálatokkal megállapították, hogy a növények betegség- és stresszellenállósága szoros összefüggésben van élettani állapotukkal.

A diasoron bemutatott eredmények tovább erősítik azt a véleményt, hogy a növényi hormonok és a növény élettani állapota fontos és összetett szerepet játszanak a növény-kórokozó kölcsönhatásokban, aminek felhasználása a növénytermesztésben, a növénynemesítésben és a növényvédelemben kiemelt feladatunk a jövőben.