A logika szörnyei és a turbulencia – Ifj. Székelyhidi László külső tag székfoglaló előadása

Ifj. Székelyhidi László külső tag 2024. április 8-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Cikkünkben elérhető az előadás videofelvétele, valamint előadásról szóló, képgalériával bővített összefoglaló.

2024. augusztus 17.

A székfoglaló előadás felvétele itt látható:

Mi a turbulencia definíciója? Mivel hétköznapi jelenségről van szó, elég könnyű elképzelni, hogy milyen, ha egy folyadékáramlás turbulens, illetve milyen, ha nem turbulens. Ugyanakkor matematikai szigorral azt definiálni, hogy a hidrodinamikai egyenletek egy megoldása turbulens-e, sokkal nehezebb. Már csak azért is, mert már Poincaré is figyelmeztetett arra, hogy a rossz definíció könnyen szülhet logikai szörnyeket.

Az akadémiai székfoglaló előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadás arról szólt, miért fontos és aktuális ez a kérdés, miért lehetnek egyes „szörnyek” mégis hasznosak, továbbá arról, hogy tulajdonképpen mi is a turbulencia.

Ifj. Székelyhidi László előadása az Érintő magazinban.

Ifj. Székelyhidi László 1977-ben született Debrecenben. PhD-fokozatát a Lipcsei Egyetemen (Universität Leipzig) szerezte 2003-ban, majd 2011-ben ugyanitt lett egyetemi tanár és tanszékvezető.
Kutatási témája a parciális differenciálegyenletek területéhez, azon belül a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez tartozik. Kiemelkedő a hidrodinamikában fontos Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkássága. Ezen egyenletrendszer a Navier–Stokes-egyenlet egy határesete, és ideális folyadékok viselkedését írja le. Székelyhidi igazolta Lars Onsager kémiai Nobel-díjas kutató ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatos sejtését. Munkája elismeréseként 2014-ben Szöulban az ICM2014, 2021-ben a 8ECM kongresszusok meghívott előadója volt, 2018-ban pedig a német tudományos élet kiemelkedő elismerését, a Leibniz-díjat kapta meg. Többször látogatott el Magyarországra, előadás-sorozataival az oktatásba is bekapcsolódott, így a matematika e fontos területe az ő segítségét is igénybe véve tud hazánkban fejlődni.