A globális disztribuált hierarchikus szivárványszerviz technológiai látképe (Dew-Fog-Cloud Based Global Distributed Rainbow Service) – Szkála Károly külső tag székfoglaló előadása

Szkála Károly külső tag 2019. szeptember 14-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. február 27.
Szkála Károly, az MTA külső tagja és Kollár László osztályelnök, az MTA rendes tagja (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

A felhőalapú számítástechnika (Cloud Computing) lehetővé teszi az adatközpontok hatékony szervizkezelését, az időmegosztást és az erőforrások virtualizációját, különös tekintettel az üzleti modellekre és az általános életszükségletekre.

A köd számítástechnikai paradigma (Fog Computing) a felhő megoldásait és szolgáltatásait dinamikus módon kiterjeszti a hálózat szélére. A felhőhöz hasonlóan a ködalapú megoldás az adatokat, számítást, tárolást és alkalmazásokat közelebb hozza a végfelhasználókhoz.

A harmat számítástechnikai megoldás (Dew Computing) az alkalmazások elemi rétegét képezi. A harmatalapú megoldás túllép a hálózati határfelületen, de rendszerint kapcsolódási lehetőséget biztosít a szolgáltatási szinten. A harmatalapú megoldás a mikroszolgáltatás koncepciójára épül vertikálisan elosztott számítási hierarchiában. Összehasonlítva a ködalapú megoldással, amely támogatja a valós idejű / kiszámítható késleltetést és az újrakonfigurálhatóságot igénylő internetes tárgyak alkalmazását, a harmatalapú megoldás a számítástechnikai alkalmazások és szolgáltatások határait bővíti ki virtuális csomópontokon keresztül. Ez a megközelítés olyan számítástechnikai erőforrások kihasználását teszi szükségessé, amelyek folyamatosan kapcsolódnak a hálózathoz, mint például az okostelefonok, táblagépek és intelligens érzékelők. A harmatalapú számítástechnológia széles körű lehetőségeket foglal magában: vezeték nélküli érzékelő hálózatokat, mobil adatgyűjtést, ezzel a megosztott (peer-to-peer) hálózati és együttműködési alkalmazások lehetőségeit valósítja meg a mindennapi, általános, munka- és életkörnyezetbeli mikroszolgáltatás szintjéig.

A mindent átfogó jövőbeli informatikai berendezések és szolgáltatások biztosítani fogják az interoperabilitás lehetőségeit. A harmatalapú paradigma egy sor olyan egyszerű eszköz integrált rendszerét vezeti be, amelyet eddig nem tekintettünk számítástechnikai, adat - vagy információfeldolgozásnak. Ezért egyeztetni kell az általános adat/információ előállítás/szolgáltatás fogalmak tartalmát, és új elméleteket kell alkotni az ember/számítógép interakciós rendszerekre, amelyek lehetővé teszik az integrált globális szolgáltatásokat, és amelyeket új elnevezéssel szivárványszolgáltatásnak (Rainbow Service) nevezhetünk.