Kétéltűeket pusztító gombafaj; a Növénytár sorsa: a Szigma – a holnap világa 2018. május 22-i adása

Világszerte pusztítja egy gombafaj a békákat és más kétéltűeket. Honnan indult a kórokozó? Milyen jelentősége van az eredettörténetének? Erről, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának sorsáról is szó volt a tudományos magazin e heti adásában.

2018. május 24.

Már az 1970-es évek óta kutatják azt a gombafajt, amely kizárólag a kétéltűeket támadja meg. A legújabb kutatások meghatározták a kórokozó terjedésének kiindulópontját, eszerint a gyilkos gombafaj Kelet-Ázsiából terjedt szét a világ minden részére. Magyarországon szerencsére még nem jelent meg. Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója, a nemzetközi kutatás magyar résztvevője számolt be az eddigi eredményekről és tapasztalatokról a Szigma e heti adásában.

Elfogadták az MTA 189. közgyűlésén azt a határozatot, amelynek fő célja a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárában található gyűjteményi állomány helyzetének megnyugtató rendezése. Arról, hogy milyenek a megfelelő körülmények, és miért fontos a megteremtésük, Szurdoki Erzsébet, a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának osztályvezetője beszélt a tudományos magazinban.

A Szigma 2018. május 22-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.