Bemutatták A magyar nyelv nagyszótárának hetedik kötetét

Az MTA Nyelvtudományi Intézetében bemutatták A magyar nyelv nagyszótárának hetedik – 1200 oldalon több mint 2000 címszót, 9000 jelentést és 35 000 példamondatot tartalmazó – kötetét. Korszerűbbé vált az online megjelenés is, amely ingyenesen és regisztráció nélkül bárki számára elérhető. A következő kötet előreláthatóan két év múlva lát majd napvilágot.

2019. január 16.

A kutatóintézeteknek három alappillérük van: az alap- és alkalmazott kutatások, valamint a társadalom, a közösség szolgálatában végzett munka. A nagyszótár elkészítésében e három pillér elválaszthatatlanul olvad egymásba – mondta a bemutatón Lovász László, az MTA elnöke. A szótárkészítők munkáját méltatva úgy fogalmazott: sziszifuszi és heroikus munkát végeznek, miközben elképesztő mennyiségű háttérirodalmat dolgoznak fel, hatalmas szolgálatot téve a magyar kultúrának, irodalomnak, a fordítóknak és a nyelvnek. A nyelvnek, amely összekötő kapocs mindannyiunk között. Lovász László kiemelte annak fontosságát, hogy a különböző tudományterületek segíteni tudják egymást eredményeik elérésében: a szótárkészítés és a mesterséges intelligencia lehetséges együttműködése jó példa e kölcsönösségre.

Lovász László és Prószéky Gábor az új kötettel Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója elmondta: a nagyszótár elkészítése hatalmas feladat, a jelenlegi VII. kötet az EL–ELZ kezdetű szócikkeket tartalmazza. Az igazgató kiemelte, hogy amennyiben az akadémiai támogatásban nem következik be jelentős változás, akkor a jelenlegi technikával van rá esély, hogy a következő kötetek gyorsabban elkészüljenek.

Ittzés Nóra, A magyar nyelv nagyszótárának főszerkesztője ismertette, hogy nemcsak Magyarországon, hanem más országokban is hosszú évtizedeket, akár egy évszázadot (holland szótár, Grimm-szótár) is szánnak egy ilyen feladatra. A magyar nyelv nagyszótárán összesen húsz lexikográfus, egy informatikus, valamint egy filológiai szakember dolgozik feszített tempóban, nyelvi lektorok és külső szaklektorok segítségével.

A kötetbe 1200 oldalon több mint 2000 címszó, 9000 jelentés és 35 000 példamondat került be, pedig a magyar ábécének csupán egy kis szeletét tartalmazza.

A főszerkesztő elmondta, azok a kötetek várhatók terjedelmesre, amelyek az igekötőket tartalmazzák. A hetedik kötetben összesen 440 el igekötős ige kapott helyet. A nagyszótár korpuszok, szövegek alapján készül, amelyek keletkezési ideje egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. A szövegeket a bennük szereplő szavak alapján cédulázzák, ez képezi a nagyszótárban megjelenő címszavak alapját. Ebben a gyűjteményben, amely tartalmazhatja akár a kereskedelmi forgalomban lévő CD-k anyagait is, több százmillió szövegszó van. A nagyszótárban található példamondatok is ebből a gyűjteményből származnak a bibliográfiai adatok megjelölésével. Prószéky Gábor igazgató nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben a különböző szócikkekhez készült cédulákat a mesterséges intelligencia bevonásával azonosítsák, ami hatalmas segítség lenne a lexikográfusoknak.

Ittzés Nóra Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Tekintettel arra, hogy a nagyszótár készítésének normarendszere az első néhány kötet szerkesztése után már kialakult, a későbbi kötetek várhatóan valamivel gyorsabban, gördülékenyebben készülhetnek el. Előreláthatólag a teljes sorozat több mint húszkötetes lesz.

A nagyszótár új, online elérhető változatában az egyes szócikkek jól strukturáltan, áttekinthetőbben jelennek meg. A szócikkek nem egyszerű szövegszerkesztő, hanem kifejezetten Native XML (eXtended Markup Language) formátumú dokumentumok szerkesztésére szolgáló program segítségével készültek, sőt a szövegek forrásainak bibliográfiai adatait tartalmazó adatbázis is ilyen formátumú.

A nagyszótár ingyenesen, regisztráció nélkül elérhető az alábbi linken: nagyszotar.nytud.hu

Képeink az eseményről:

2019. 1. 16. - A magyar nyelv nagyszótára 7. kötetének bemutatója

Explore this photo album by MTA Kommunikáció on Flickr!