A sejtek önemésztő folyamatainak feltárásáért járt az idei orvosi Nobel-díj

Oszumi Josinori japán sejtbiológus kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A kutató a sejtekben zajló autofágia mechanizmusának vizsgálatában végzett úttörő munkát. Eredményei nyomán jobban értjük, hogy miként megy végbe a sejtek összetevőinek belső újrahasznosítása, rengeteget megtudtunk a folyamat genetikai hátteréről, valamint arról, hogy milyen szerepet tölt be az autofágia például tápanyaghiány vagy fertőzés esetén.

2016. október 3.

Már az 1960-as években felfedezték, hogy a sejtek képesek saját alkotórészeik lebontására – az erre a sorsra ítélt területeket a sejt membránnal veszi körül, és egy lizoszómához, vagyis a sejt “újrafelhasználási egységhez” szállítja, amelynek enzimei képesek egyszerű alkotóelemeikre bontani a kapott anyagokat.

Oszumi Josinori Forrás: www.multivu.com

A folyamat részleteit azonban sokáig javarészt homály fedte, mígnem Oszumi Josinori az 1990-es évek elején élesztőgombákkal végzett úttörő kísérletsorozatával rávilágított a sejtek önemésztése, vagyis az autofágia genetikai hátterére. Azt is megmutatta, hogy saját, emberi sejtjeinkben is hasonlóképpen zajlik ez az elemi folyamat.

A japán kutató munkája teljesen új alapokra helyezte a sejten belüli újrahasznosításról alkotott képünket. Kutatásai nyomán kiderült, hogy az autofágia számos élettani folyamatban alapvető szerepet játszik. Egyebek közt ennek révén próbálnak megbirkózni sejtjeink a tápanyaghiánnyal és a fertőzésekkel. Az autofágiában szerepet játszó gének felfedezése nyomán a kutatók arra is ráébredtek, hogy ezek mutációja milyen szerepet játszhat a rák és bizonyos neurológiai betegségek kialakulásában.

A Nobel-díj Bizottság teljes sajtóközleménye itt olvasható.

További információ

Vellai Tibor

Eötvös Loránd Tudományegyetem
Természettudományi Kar
Biológiai Intézet
Genetikai Tanszék
mobil: (20) 571 2239

 

Juhász Gábor

MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont
gabor.juhasz@ttk.elte.hu