Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját

A társadalmi nemek és a kortárs európai történelem kutatásában végzett tudományos munkájáért Pető Andrea, az MTA doktora, a CEU egyetemi tanára kapja meg 2018-ban a kulturális értékteremtésért járó Madame de Staël-díjat – döntött az európai tudományos akadémiák szövetsége, az ALLEA. A professzor a második világháború, a holokauszt és a politikai szélsőségek európai, társadalmi nemek által meghatározott emlékezetének feltárásához való hozzájárulásáért kapja az elismerést.

2018. március 21.
Pető Andrea Pető Andrea Forrás: CEU Kommunikációs Iroda

Pető Andrea az ötödik tudós – és egyben az első magyar – aki megkapja az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (ALLEA – All European Academies) és az olasz Compagnia di San Paolo alapítvány közös finanszírozásával létrehozott díjat, közölte a CEU kommunikációs irodája. A 20 ezer euróval járó elismerést Mariya Gabriel, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos adja át a Bolgár Tudományos Akadémián május 16-án. A Magyar Tudományos Akadémia az ALLEA tagja.

Pető Andrea az MTA doktora, a CEU társadalmi nemek tanulmánya tanszékének (Department of Gender Studies) professzora. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának, szavazati jogú tagja a 2017-ben megalakult Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságnak, valamint a II. Világháború Története Albizottság elnöke. Legutóbb a Magyar Tudomány Ünnepének 2017-es rendezvényén elemezte a nők tudományban betöltött szerepét, helyzetét és lehetőségeit. Pető öt monográfia szerzője, 31 kötet és 261 tudományos cikk és fejezet szerkesztője, amelyek összesen 17 nyelven jelentek meg. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2006-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-díját.

„Idén a Madame de Staël-díj zsűrije nem csupán a kelet-közép-európai kortárs történelem ünnepelt és rendszeresen publikáló kutatóját ismeri el, de hangsúlyozza Pető megközelítésének eredetiségét is az Európa legellentmondásosabb korszakával kapcsolatos emlékezet részletes, a társadalmi nemek szempontjait követő feltárásában” – mondta Günter Stock professzor, az ALLEA elnöke és a díj kuratóriumának elnöke az elismerésről.

Az összeurópai akadémiai fórumként működő ALLEA 41 ország tudományos akadémiáját és egyéb tudós testületét tömöríti 1994 óta. A szervezet annak hangsúlyozására alapította a Madame de Staël-díjat a kulturális értékteremtésért, hogy a figyelemre méltó tudományos munka – különösen a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén – hozzájárul Európa, mint kulturális és szellemi egység megértéséhez. A díjat olyan kiemelkedő tudósoknak ítélik oda, akiknek munkája jelentősen hozzájárul e cél megvalósításához.

Az első díjazott, Luisa Passerini professzor 2014-ben kapta meg a díjat az európai kulturális identitás terén folytatott széleskörű kutatásáért. 2015-ben Dame Helen Wallace professzort az európai kutatási és szakpolitikai szakadék áthidalására szakosodott akadémiai pályafutásért honorálták. Harmadikként Remi Brague professzor kapta meg a díjat 2016-ban a zsidóság, a kereszténység és az iszlám kapcsolatának átfogó tanulmányozásáért. 2017-ben Koen Lenaerts-t, az Európai Unió Bíróságának elnökét és a Leuveni Egyetem Európai Jogtudományi Karának professzorát tüntették ki az európai joggal és az európai joghatósággal kapcsolatos kiterjedt tudományos munkájáért. A díjról itt található bővebb információ az ALLEA honlapján.