Kutatói kommunikáció a klímaváltozástól a koronavírusig – workshopot rendezett a Fiatal Kutatók Akadémiája

Hogyan érvényesüljön a hiteles tudás az álhírekkel elárasztott világban? Erre a kérdésre kereste a választ a program négy meghívott előadója, akik a klímaváltozásról, a génszerkesztésről, a placebóhatásról és az új koronavírusról beszéltek. Nézze meg az eseményről készült videofelvételünket!

2020. február 13.

A Fiatal Kattintson az eseményen készült képekhezKutatók Akadémiájának egyik fontos célja a legújabb nemzetközi és hazai tudományos eredmények és felfedezések hiteles közvetítésének előmozdítása a társadalom minél szélesebb rétegei felé – e gondolat jegyében rendeztek workshopot az MTA Székházában 2020. február 5-án. A rendezvényt Lovász László köszöntője nyitotta, melyben az MTA elnöke az elmúlt nehéz év nyereségének nevezte, hogy az Akadémia különböző közösségei megmutatták tudomány iránti elkötelezettségüket. E közösségek körébe tartozik az Akadémia legutóbbi rendes közgyűlésén alapított Fiatal Kutatók Akadémiája.

Áltudományok ostroma, kutatói és újságírói felelősség, kommunikációs híd a kutatók és hírek olvasói között – ezekkel a gondolatokkal foglalta össze tudomány és a társadalom kapcsolatának mai helyzetét és a tudománykommunikáció feladatát Török Péter, a szervezet társelnöke. A köszöntők után négy előadást hallgathatott meg a zsúfolásig telt Felolvasóterem jelentős részben fiatal kutatókból, újságírókból és kommunikációs szakemberekből álló közönsége.

Kun Ádám, az ELTE és az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa a klímaváltozásról beszélt, Varga Máté az ELTE-ről pedig a génszerkesztés fogalmának és szabályozásának nehézségeiről adott elő. "Hatásos-e a semmi? Homeopátia és placebóhatás" címmel a Szegedi Tudományegyetemről érkezett Csupor Dezső előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Végül pedig egészen aktuális témával foglalkozott az ELTE-s kutató, Müller Viktor "Koronavírus: járvány és kommunikációs kihívás" című előadása.

A köszöntők és az előadások az alábbi videón láthatók: