Demény Pál kapta a Magyar Szent István-rendet, akadémikusok és MTA doktorai az állami kitüntetettek között 2018. augusztus 20. alkalmából

A legmagasabb rangú állami elismerést Áder Jánostól vehette át a nemzetközi hírű demográfus, közgazdász, az MTA külső tagja. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

2018. augusztus 21.

Demény Pál demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Population Council volt tudományos főmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt főszerkesztője. A modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeként a magyar tudományosság jó hírnevét világszerte erősítő kutatói és oktatói pályája, valamint a népességfogyás megállítására is megoldást kereső, nagy hatású tudományos életműve elismeréseként vehette át a Szent István-rend kitüntetést.

Áder János beszédében elmondta, hogy a Szent István-rendet évről évre olyan kiváló magyarok kapják, akik tehetségükkel és munkájukkal, adottságaikkal és szorgalmukkal a maguk egyéni útját járva igazságokra találnak. Az államfő szerint Demény Pál egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

Az elismerés átvétele után az MTI-nek úgy fogalmazott: „Büszkeséggel és örömmel fogadom a kitüntetést, ugyanakkor az én koromban azok a személyes érzelmek, amelyeket ez a nagy megtiszteltetés kivált, csupán másodlagosak, amit fontosnak tartok, az a remény, hogy az elismerés élesebben ráirányítja a magyar nagyközönség figyelmét az ország demográfiai problémáira, mindenekelőtt elégtelen születési arányszámaira.”

Demény Pál Forrás: MTI/Mohai Balázs

2018. augusztus 17-én a Pesti Vigadóban állami kitüntetéseket adtak át, több akadémikus és MTA doktora is elismerésben részesült.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Gálfi Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára;

Martinek Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, volt közkapcsolati rektorhelyettese;

Palotás Árpád Bence, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja, az Energia- és Minőségügyi Intézet intézetigazgató egyetemi tanára;

Pukánszky Béla, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Gyógypedagógus-képző Intézetének intézetvezető egyetemi tanára.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Győry Kálmán Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének professor emeritusa.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült:

Hatvani László Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet Analízis Tanszékének professor emeritusa.


2018. augusztus 21-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium Dísztermében állami kitüntetéseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést

Sárosi Bálint Széchenyi-díjas népzenekutató, a zenetudomány doktora, az MTA Zenetudományi Intézetének nyugalmazott osztályvezetője vehette át.

Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat elismerésben

Ormos Pál Széchenyi-díjas biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszora, korábbi főigazgatója, egyetemi tanár részesült.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést

Balogh Balázs, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet igazgatója;

Kiss Keve Tihamér, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet Hidro- és Növényökológiai Osztályának professor emeritusa;

Sarkadi László Gábor, az MTA Atommagkutató Intézetének tudományos tanácsadója;

Szirányi Tamás, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének kutatólabor-vezetője, illetve

Vad János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára vehette át.


A kitüntetettek teljes listája itt érhető el: [PDF]

Az augusztus 21-én kitüntetettek teljes listája itt érhető el.