Eseménynaptár

'A precíziós agrárium és az ökológiai fenntarthatóság

A precíziós agrárium és az ökológiai fenntarthatóság

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2019. november 11. 18.00-20.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Szót tudunk-e végre érteni egymással a tudományos kihívások megválaszolásakor: agrár- és műszaki mérnökök, matematikusok, biotechnológusok, ökológusok, környezet- és természetvédők, ökonómusok, társadalom- és jövőkutatók? Karinthy után szabadon: Az igazságot vagy a magunk igazát keressük?

Ezzel a kérdésfelvetéssel kezdi előadását Neményi Miklós okl. gépészmérnök, az MTA rendes tagja, a Széchenyi István Egyetem Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszék (Mosonmagyaróvár) professor emeritusa, korábban 25 évig intézetigazgató. Az előadás során az alábbi témák kerülnek terítékre:

  • Mit jelent a precíziós agrárium „kizöldítése”?
  • A klímaváltozásért elsősorban az agrárium a felelős?
  • Az ember nélküli, mesterséges intelligenciával vezérelt élelmiszer-termelési technológiák megvalósítása csupán műszaki-informatikai mesterkedés, vagy ez az alapja az ökológiai fenntarthatóságnak?
  • Intelligens-e a mesterséges intelligencia? Az algoritmusok és az emberiség szimbiózisa a jövőben.
  • Mit hoz a tegnap? Milyen módon tudjuk a természetes ökológiai folyamatok és az agrártechnológia közötti antagonisztikus, elsősorban a diverzitásgradiens miatt jelentkező ellentéteket a fenntarthatóság keretein belül tartani?
  • Milyen feltételei vannak a minőségi élelmiszer-előállítás nyomon követésének a „talajtól az asztalig”?
  • Hogyan járul hozzá „a dolgok internete” (Internet of Things, IoT) az agrárium paradigmaváltásához?

Névjegy

Neményi Miklós gépészmérnök, az MTA rendes tagja, a Széchenyi István Egyetem Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszékének professor emeritusa. Jelentős szerepet játszott a biológiai anyagokban zajló hő- és anyagáramok leírásának fejlesztésében. Elsőként javasolta a precíziós növénytermesztési technológiák bevezetését.  Jelenlegi tudományos érdeklődése: az agrár- és természetközeli ökológiai rendszerek egységes szemléletű elemzése a mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu