Eseménynaptár

Barangolásaim a nagyvilágban 3. – Kuvait, a sivatagi világ, avagy expat voltam Kuvaitban Erdei László biológus professzor vetített képes előadása

Előadás

Időpont

2019. március 20. 18.00-19.30 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Idézet „Kóborlásaim az élet ösvényein „ c. könyvből:
Majd’ negyedszázad távlatából pillanatképet adni az akkori városról és atmoszférájáról nagy merészség, egyben nagy bizonytalanság is: vajon ráismernék-e még a régi piacra, a souk-ra, ahol az aranykupolájú mecset imára szólítására az árudák és asztalok tulajdonosai eltűnnek a mecsetben, boltjukat egy keresztbetett seprűvel vagy az asztalra fektetett összecsavart törülközővel zárják? Vajon érezni-e még az ezernyi fűszer és gyümölcs kevert illatát? És az aranyüzletek kirakatai tömve tonnányi arannyal? Megvan-e még a régi városkapu, vagy égig érő toronyházak vannak a helyén? Mi maradt vajon ebből a régi Kuvaitból, hiszen már ott volt az új is, hogy elfoglalja, bekebelezze a múlt emléknyomait. Pár lépéssel odébb már hatalmas üvegfalú toronyházak emelkednek, falukon a szemközti mecset tükörképe, mint a múlt jelenbe hatoló töredéke vibrál.
A sivatag maga békés környezet. Csendben eltűri a hátán futó magasfeszülltségú villany- és olajvezetékeket. A gyér, de érdekes fajokat tartalmazó flóra tevelegelőt biztosít, a környezethez és szárazsághoz végletesen alkalmazkodó növények szép példái az élet sokszínűségének. Míg a 30 cm magas Calligonum, szél által kitakart gyökerével a fotós szemével termetes fácskának tűnik, a  homokdűne tetején kicsiny bokornak látszó növény több méter magas fa csúcsa, melynek törzsét és ágait elnyelte a homok. Vannak különlegességek is, mint a Zygophyllum coccineum, amely az élénksárga virágot hozó, sötétbarna törzsű parazitájával, a Cistanche tubulosa-val él együtt.

…”Azonban a külföldi (expatriota, expat) munkaerő bevándorlása éppen azoknak a kuvaitiaknak köszönhető, akik nem hajlandók semmiféle technikai, nem beszélve fizikai jellegű foglalkozásba kezdeni. Pedig az idegen munkaerőimport következtében - mondják  -  csökken a közbiztonság,   növekszik a bűnözési arány. Nem beszélve arról, hogy az expat munkaerő külön terhet ró az állami szolgáltatásokra is, különösen az egészségügyre! Rendkívüli módon az egyedülálló expatok veszélyesek a társadalomra, mert azon túlmenően, hogy lopnak és szexuális bűncselekményeket követnek el, nem járulnak hozzá az ország gazdasági fejlődéséhez, mert fizetésüket nem itt költik el, hanem hazaküldik”. –idézet egy újságcikkből. Ezen ismérvek alapján én egyértelműen az utóbbi, a kuvaiti társadalomra nézve a legveszélyesebb csoportba tartozom. Expat, nem-arab, egyedülálló, hímnemű.

Szervezők

Közéleti Kávéház

MTA SZAB Biológiai Szakbizottság