MTA Székház, Felolvasóterem 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
Részletek
A gazdaságosan előállítható, megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék hozzáférhetősége fontos szerepet tölt be mind az emberi táplálkozásban, mind a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok takarmányozásában. A növekvő létszámú emberiség táplálása, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai mellett egyre nagyobb szükség van új növény- és állatfajok – mint lehetséges fehérjeforrások – bevonására ezen a területen.
Az előadások során áttekintést szeretnénk adni az induló hazai takarmányfehérje-programról, a nem GM szója hazai nemesítésének vonaláról, a szoba jövő további alternatív növényi és állati fehérjeforrásokról azok kedvező és kedvezőtlen tulajdonságai mellett. Az előadások kitérnek a már engedélyezett összetevőkre és a közeljövőben várható változásokra.
Program
Köszöntő Gyuricza Csaba, az MTA doktora, a NAIK főigazgatója
10.10–10.40: A hazai GMO-mentes szójanemesítés; kihívások és lehetőségek Falusi János, Jakab Tímea
10.40–11.10: Fehérjeforrások az integrált takarmánytermesztésben Csikász Tamás PhD, Piszkerné Fülöp Éva, Treitz Mónika PhD, Hoffmann Richard PhD
11.10–11.40: A zöld fehérjemalom bioipari megalapozása a takarmányfehérje-függés csökkentésére: lehetőségek és korlátok Fári Miklós Gábor, az MTA doktora
Szünet
12.00–12.30: A szójadara és a halliszt alternatívái gazdasági állatok takarmányozásában Mézes Miklós, az MTA rendes tagja
12.30–13.00: Alternatív növényi és állati fehérjeforrások – előnyök és hátrányok Jánosi Anna PhD, Horváthné Szanics Enikő PhD, Koppányné Szabó Erika PhD, Takács Krisztina PhD
Szervezők
MTA Agrártudományok Osztálya Növénynemesítési Tudományos Bizottsága
MTA Kémiai Tudományok Osztálya Élelmiszer-tudományi Bizottság