Eseménynaptár

Az alternatív fehérjeforrások szerepe az élelmezésben és takarmányozásban

Előadóülés

Időpont

2018. november 20. 10.00-13.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Felolvasóterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A gazdaságosan előállítható, megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék hozzáférhetősége fontos szerepet tölt be mind az emberi táplálkozásban, mind a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok takarmányozásában. A növekvő létszámú emberiség táplálása, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai mellett egyre nagyobb szükség van új növény- és állatfajok – mint lehetséges fehérjeforrások – bevonására ezen a területen.

Az előadások során áttekintést szeretnénk adni az induló hazai takarmányfehérje-programról, a nem GM szója hazai nemesítésének vonaláról, a szoba jövő további alternatív növényi és állati fehérjeforrásokról azok kedvező és kedvezőtlen tulajdonságai mellett. Az előadások kitérnek a már engedélyezett összetevőkre és a közeljövőben várható változásokra.

Program

Köszöntő
Gyuricza Csaba, az MTA doktora, a NAIK főigazgatója

10.10–10.40: A hazai GMO-mentes szójanemesítés; kihívások és lehetőségek
Falusi János, Jakab Tímea

10.40–11.10: Fehérjeforrások az integrált takarmánytermesztésben
Csikász Tamás PhD, Piszkerné Fülöp Éva, Treitz Mónika PhD, Hoffmann Richard PhD

11.10–11.40: A zöld fehérjemalom bioipari megalapozása a takarmányfehérje-függés csökkentésére: lehetőségek és korlátok
Fári Miklós Gábor, az MTA doktora

Szünet

12.00–12.30: A szójadara és a halliszt alternatívái gazdasági állatok takarmányozásában 
Mézes Miklós, az MTA rendes tagja

12.30–13.00: Alternatív növényi és állati fehérjeforrások – előnyök és hátrányok
Jánosi Anna PhD, Horváthné Szanics Enikő PhD, Koppányné Szabó Erika PhD, Takács Krisztina PhD

Szervezők

MTA Agrártudományok Osztálya Növénynemesítési Tudományos Bizottsága

MTA Kémiai Tudományok Osztálya Élelmiszer-tudományi Bizottság

Kapcsolattartó

Antal Zsuzsa (telefon: 36-1-4116-306)