Eseménynaptár

A gravitációs hullámok mérését kidolgozó Nobel-díjas fizikus tart előadást Budapesten 2018. november 8-án

Előadás

Időpont

2018. november 08. 15.00-17.00 óra között

Helyszín

MTA Székház Felolvasóterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Rainer Weiss amerikai fizikus tart előadást - The Beginnings of Gravitational Wave Astronomy címmel - a gravitációs hullámok felfedezéséről és kutatásáról Budapesten. A sajtó számára nyilvános rendezvény 2018. november 8-án 15 órakor kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A 2017-ben fizikai Nobel-díjjal is elismert asztrofizikus Frei Zsolt, az ELTE TTK Fizikai Intézet igazgatója meghívására érkezik Budapestre, és november 9-én az ELTE diszdoktorává avatja.

A gravitációs hullámok 2015-ben történt első észlelését az évszázad felfedezésének nevezik a fizikában. A gravitációs hullámok létét Einstein általános relativitáselmélete már egy évszázada megjósolta. Az általános relativitáselmélet szerint a tömeggel rendelkező testek (így a bolygók, csillagok vagy épp a fekete lyukak) meggörbítik maguk körül a téridőt – mintha csak egy gumilepedőre különféle méretű golyókat helyeznénk. Ha valamilyen esemény, például két fekete lyuk kataklizmikus összeolvadása megrezgeti ezt a „gumilepedőt”, a rezgések hullámként terjednek tovább. Ezek a gravitációs hullámok, és ezek egyike érte el a Földet 2015 szeptemberében.

Rainer Weiss – jelenleg az MIT, a Massachusetts Institute of Technology emeritus professzora – dolgozta ki a gravitációshullám-detektálás alapjául szolgáló lézer-interferometriás mérési módszer alapjait. Ennek alapján épült meg az LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory – lézer-interferométeres gravitációshullám-obszervatórium) két hatalmas detektora az Egyesült Államokban.

A gravitációs hullámok detektálása a mérnöki tudomány csúcsteljesítménye, és ebben is igen jelentős a magyar részvétel. A Frei Zsolt vezetésével működő MTA-ELTE Extragalaktikus Asztrofizikai Kutatócsoport tagjai részt vettek a detektorok műszereinek fejlesztésében, de az adatok kiértékelésében is komoly szerepet játszanak. Forrásmodellező munkájukkal és a jelkereső program fejlesztésével segítenek a gravitációshullám-jelek észlelési és kiértékelési hatékonyságának növelésében. Emellett az ELTE-s kutatók készítették azt a galaxiskatalógust is, melyet a lehetséges gravitációshullám-források azonosítására használnak.

„Nagy öröm, hogy Budapesten köszönthetjük Rai Weisst, kevesebb mint egy évvel azután, hogy átvehette Nobel-díját Svédországban. Azon az eseményen, a stockholmi Koncertteremben én is ott lehettem, viszont a többi magyar fizikusnak, illetve diákjainknak is szeretném megteremteni a lehetőséget, hogy közelebbről részesüljenek abban az élményben, amit Rai Weiss előadása jelent. Annak idején, az ELTE egyetemi hallgatójaként meghatározó volt számomra, amikor a kor éppen egyik leghíresebb fizikusa, Rudolf Mössbauer kapott díszdoktori címet az ELTE-n, és tartott nagysikerű, közérthető előadást. Rai Weiss meghívásával hasonlóan szeretném motiválni a mai fiatalokat! Nem lebecsülendő, hogy egy díj súlyát az adja meg, hogy kik az adott díj nyertesei. Meggyőződésem, hogy az ELTE “professor et doctor honoris causa” címe rangosabb lesz azáltal, hogy ezt a címet Rai Weiss is megkapja” – mondja Frei Zsolt.

Az előadásról készült felvétel később elérhető lesz az ELTE Fizikai Intézet és az MTA honlapjain.

Az előadásra fizikusokat és egyetemistákat hívnak a szervezők. A részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációköteles.

A szervezők kérik, hogy a regisztráció során adja meg a nevét, titulusát és munkahelyét is.

Regisztráció: eszter [dot] letrich [at] ttk [dot] elte [dot] hu

Sajtóregisztráció, interjúigény: MTA Kommunikációs Főosztály: sajto [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu

Szervező

ELTE TTK Fizikai Intézet