Magyar Tudományosság Külföldön

Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége

A Magyar Tudományos Akadémia vezetője, Freund Tamás és az őt kísérő öttagú küldöttség látogatást tett Kolozsváron, ahol találkozott a BBTE rektorával, annak magyar küldöttségével, a Sapientia EMTE rektorával, illetve a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület vezetőségével is.

2023. október 16.

Freund Tamás, az MTA elnöke és az őt kísérő öttagú küldöttség látogatást tett Kolozsváron. Az elnököt a találkozóra elkísérte Kocsis Károly, a MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oberfrank Ferenc, az MTA köztestületi igazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Bőhm Gergely titkárságvezető (MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője.

Az elmúlt évben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a kolozsvári magyar felsőoktatás elindulásának 150. évét ünnepelte. A jubileumi évet október 11-én zárta az egyetem a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen ünnepi előadásra hívta az érdeklődőket –, melynek apropójából látogatott Kolozsvárra dr. Freund Tamás akadémikus, Széchenyi-díjas neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Freund Tamás találkozott az egyetem vezetőségével, többek között Daniel David rektorral, valamint Soós Anna és Markó Bálint rektorhelyettesekkel.

Találkozó a BBTE rektorátusán. Forrás: a BBTE Facebook oldala.

Az egybegyűlteket elsőként Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese köszöntötte. „Az agyunk a mai napig egy nagyon izgalmas képlete a szervezetünknek, nagyon sok izgalmas dolog történik ott bent, nagyon sok izgalmas felfedeznivaló van, és persze nagyon sok tévhit kötődik ehhez” – mutatott rá. Hangsúlyozta, Freund Tamás a Belső világunk és az információrobbanás hatásai a kreatív gondolkodóképességre című előadása a 150 éves magyar felsőoktatás ünnepi sorozatának tökéletes záróakkordja.

Az előadás megtekinthető a BBTE Magyar Tagozatának Youtube-csatornáján, vagy ide kattintva:

Az előadásban többek között az internetfüggőség veszélyeiről, a világhálón történő szörfözésről volt szó, és arról, hogy ez alatt a folyamat alatt mi történik az emberi agyban. Freund Tamás elmondta, korábban még nem tartott előadást a BBTE-n, ezért külön megtiszteltetés és öröm számára ez az alkalom. Az MTA elnöke szerint már szinte közhelyes, hogy a tudomány, az emberiség legnagyobb kihívása az agy. A neurobiológus ezután az agykéreg jellemzőit ismertette, amely közel 100 milliárd komplex idegsejt hálózatot tartalmaz, melyek a legmagasabb rendű idegműködésekért felelősek, mint például a különböző mozgásmintázatok kialakítása, a tanulás, de itt raktározódnak el az emlékképeink, itt társulnak ezek az emlékképek érzelmi és motivációs impulzusokkal. „Az ember az egyetlen anyag a földön, amely képes saját létezésének tudatában lenni, és képes elhelyezni saját magát az agyak hálózatában, amit nevezhetünk akár a társadalomnak is” – kiemelte.

Az interneten való szörfölés folyamatosan elveszi a motivációt, így elvész az érzelmi hozzáadott érték. Ez igen jelentős hatással van a kreativitásra, mely fokozatosan csorbát szenved és később frusztrációhoz vezethet. A folyamatos frusztrációtól pedig egyenes út vezet a krónikus stresszállapotig, ami pedig a depresszió melegágya – jelentette ki az akadémikus. Freund Tamás egy olyan kutatás adatait is ismertette, amely fizikai elváltozások nyomát mutatta ki az emberi agyban a tartós és túlzott internethasználat következtében. Majd arról beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a következő évtizedek egyik legsúlyosabb egészségügyi problémáinak a depressziót, a pánikbetegséget és ezeknek a további következményeit tartja. Az akadémikus szerint az internetfüggőség ellen van ellenszer, éspedig az agyunk kreatívan tartásával, a művészetek fejlesztésével vagy/és művelésével küzdhetünk ellene.

Az MTA elnöki küldöttsége a Sapientia EMTE-én is járt, ahol az egyetem vezetőségével a Rektori Hivatalban került sor a beszélgetéssel egybekötött találkozóra 2023. október 12-én. A delegációt Tonk Márton rektor, valamint Balog Adalbert és Farkas Csaba rektorhelyettesek fogadták, akik a megbeszélés keretében bemutatták az egyetemet és a célkitűzéseket, a jelentős tudományos eredményeket, majd az Akadémiával való együttműködésről esett szó, többek között a Domus programban, a MTA adatbázisaiban (MTMT - Magyar Tudományos Művek Tára nemzeti tudományos bibliográfia) és a MTA Könyvtár és Információs Központ Repozitóriumában (REAL) való részvétel fontosságáról.

Forrás: A Sapientia weboldala

Az Akadémia elnöke továbbá részt vett a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) testületének ülésén.

A delegáció a kolozsvári székhelyű Erdélyi Múzeum-Egyesülethez (EME) is ellátogatott, mely során ünnepélyes keretek között írták alá azt a kutatástámogatási és együttműködési megállapodást, melynek keretében az MTA támogatásával Nemzeti Program indul az EME Kutatóintézetében.

Az első határon túli Nemzeti Programról szóló beszámolónkat külön cikkben, ITT ismertetjük.