Magyar Tudományosság Külföldön

Kocsis Károly akadémikus székfoglaló előadása a Szent István Tudományos Akadémián

Kocsis Károly Széchenyi-díjas akadémikus, geográfus, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTA MTK EB) elnöke 2024. február 5-én tartotta A magyar állami és etnikai tér viszonya az elmúlt évezredben című székfoglaló előadását a Szent István Tudományos Akadémián.

2024. február 8.

Kocsis Károly Széchenyi-díjas akadémikus, geográfus, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTA MTK EB) elnöke 2024. február 5-én, hétfőn, 16 órától tartotta A magyar állami és etnikai tér viszonya az elmúlt évezredben című székfoglaló előadását a Szent István Tudományos Akadémia Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében (Budapest VIII. Szentkirályi utca 28. II.emelet).

Összefoglaló cikkünkben Kocsis Károly székfoglaló előadásának rövid részleteibe tekinthetünk bele.

A teljes előadás visszanézhető a

Szent István Tudományos Akadémia YouTube-csatornáján, melyben Kocsis Károly bemutatása, valamint előadása 47:50-től kezdődik.

A Kárpát-medence, valamint a kisebb-nagyobb mértékben változó magyar állami terület gyakorlatilag sohasem egyezett meg a magyar nyelvterülettel. Természetesen ez nem magyar sajátosság, a népvándorlás, a háborúk és a migráció következtében a mai napig számos kisebbség nemzetállamának határain kívül él.

A magyar népesség az elmúlt bő ezer évben a legnagyobb csapást a török hódoltság idején szenvedte el, az Alföld jórészt elpusztult, gyér lakosságúvá vált, az Oszmán Birodalom részévé válva. A 16. század pusztításai során a magyarság szinte maradéktalanul eltűnt az Alföld déli részéről.

A törökök kiűzését követően a magyarok száma megduplázódott ugyan, de a nem magyaroké mintegy háromszorosára nőtt, aminek eredményeként a magyarok aránya a Kárpát-medence népességén belül korábban soha nem látott mélységbe, mintegy harmadára zuhant.
Kocsis Károly globális, az egész világ magyarságát bemutató előadását követően a Szent István Tudományos Akadémia másodelnöke, Kocsis Imre, a PPKE Hittudományi Kar professzora átnyújtotta a díszoklevelet, és további sikereket, valamint a jóisten áldását kívánta a professzor úr további munkásságához.