A trumpizmus diadalának gazdaságtörténete – a Világgazdasági Tudományos Tanács hetedik ülése videón

Milyen gazdasági tényezők segítették Donald Trump elnökké választását? Erre a kérdésre kereste a választ a Világgazdasági Tudományos Tanács legutóbbi ülésén John Komlos gazdaságtörténész, a Chicagói Egyetem professzora.

2019. július 15.

A trumpizmus diadalát, azaz Donald Trump 2016-os választási győzelmét jórészt az tette lehetővé, hogy három olyan rozsdaövezetbeli állam is a republikánusokra adta voksát a demokraták helyett, amely korábban, 2008-ban és 2012-ben is Barack Obamát támogatta. Gazdasági torzulások kulcsszerepet játszottak abban, hogy ezek az államok az intézményellenes jelöltre szavaztak.

A VTT hetedik ülésén készült képek galériája a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A torzulás forrása egy kettős gazdaság kialakulása volt, amelyet egyrészt stagnáló munkajövedelmek, növekvő eladósodottság, lefelé irányuló társadalmi mobilitás, csökkenő relatív jövedelmek és az ezeket kísérő kilátástalanság jellemeztek, másrészt a jövedelemeloszlás másik végét erőteljes gazdasági növekedés határozta meg. A rozsdaövezetben található államok leépüléséhez nagyban hozzájárult a gyáripar hanyatlása és az elmúlt ötciklusnyi elnöki adminisztráció általi mellőzöttség is. Az előadó azon gazdasági erőket mutatta be, amelyek elősegítették e folyamatot.

A VTT hetedik tanácskozásán készült videófelvétel az alábbi képre kattintva nézhető meg.

Huszonöt évnyi szünet után tavaly alakult újjá a Magyar Tudományos Akadémián a Világgazdasági Tudományos Tanács. A testület negyedévente vitafórumokat szervez, amelyeken a közgazdász kutatók mellett az oktatás, az üzleti élet és a kormányzat szereplői vesznek részt.

A Világgazdasági Tudományos Tanács elnöke Török Ádám, az MTA főtitkára.

Az első ülésen Szanyi Miklós, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet igazgatójának tanulmányát vitatták meg. Az elemzés a műszaki fejlődés és a hosszú távú gazdasági ciklusok közötti összefüggéseket mutatta be.

A VTT második tanácskozásán Kína növekedési kilátásaival foglalkoztak a szakértők.

A harmadik ülésen az orosz gazdaság teljesítményéről és helyzetéről tartott előadást Deák András, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

A negyedik ülésen a Brexit várható hatásairól beszélt Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet munkatársa.

A VTT ötödik tanácskozásán Kiss Judit, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója beszélt az átalakuló világkereskedelemről.

A hatodik ülésen a Brexit és az európai integráció volt a téma. A Brexit felülnézetből” című kerekasztal résztvevői – Martonyi János egyetemi tanár, volt külügyminiszter, Halmai Péter egyetemi tanár, Palánkai Tibor egyetemi tanár és Gálik Zoltán egyetemi docens – a Brexit folyamatát, hátterét, előzményeit elemezték, majd vázolták, milyen forgatókönyvek várhatóak.