XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Elhunyt Alekszej Alekszejevics Abrikoszov Nobel-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja

2017. március 29-én, életének 89. évében elhunyt Alekszej Alekszejevics Abrikoszov Nobel-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja.

2017. április 3.

2017. március 29-én, életének 89. évében elhunyt Alekszej Alekszejevics Abrikoszov Nobel-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. Abrikoszov, vagy a hogy a magyar fizikusok ismerték, Aljosa, a Landau-iskola egyik leghíresebb tagja volt. A kvantumtérelmélet problémáinak kutatásával kezdte pályáját Landau mellett, de legismertebb munkája a másodfajú szupravezetőkhöz kapcsolódik. Ő magyarázta meg még az ötvenes években, hogy a mágneses tér hogyan hatol be a másodfajú szupravezetőkbe vortexek formájában, azok szabályos rácsát alkotva. Ezért a munkájáért kapta meg 2003-ban a Nobel-díjat.

A hatvanas évek második felétől szoros, szinte baráti kapcsolat alakult ki a magyar elméleti szilárdtest-fizikusok és a Landau-iskola több tagja között, így Abrikoszov többször is járt Magyarországon. Az MTA 2007-ben választotta tiszteleti tagjává.

1991-ben települt át Moszkvából az Egyesült Államokba, ahol nyugdíjba meneteléig az Argonne National Laboratory-ban dolgozott.

Abrikoszov volt az egyik szerzője annak a Gorkovval és Dzjalosinszkijjal együtt írt könyvnek, melyből a magyar elméleti szilárdtest-fizikusok évtizedeken keresztül tanulták a soktestprobléma Green-függvényes módszerét. Ezért méltó megemlékezni arról, hogy az AGD könyv második szerzője, Lev Petrovics Gorkov is nemrégen, 2016. december 28-án hunyt el.