„Jubileumi megemlékezések” – arcok, tudósi életpályák a múltból

Váljon minél szélesebb körben ismertté az MTA-val kapcsolatban álló tudósok, közöttük kivételes politikusok, közéleti személyiségek életpályája – ez a célja annak a rovatnak, amelyet Hamza Gábor, az MTA rendes tagja szerkeszt az Akadémia IX. Állam- és Jogtudományok Osztálya honlapján. A közelmúltban két újabb darabbal, a Hauser Arnoldról és Berzeviczy Albertről írt megemlékezéssel bővült a portrék sora.

2018. május 17.

A 2015-ben indított „Jubileumi megemlékezések” rovatban a IX. Osztályhoz tartozó tudományterületek (állam- és jogtudomány, közgazdaságtan, szociológia, politikatudomány, hadtudomány) jeles, nemzetközileg is elismert tagjairól olvashatók rövid ismertetők.

Az írások bemutatják a Magyar Tudományos Akadémiához (Magyar Tudós Társasághoz) kötődő, már elhunyt magyar és külföldi személyek munkásságát valamilyen jubileum – születési év, halálozási év, tagság elnyerésének éve – kapcsán.

Mint ahogy Hamza Gábor elmondta, a rovat indítását az tette indokolttá, hogy az utóbbi évtizedekben a Magyar Tudományos Akadémián – néhány kivételes esettől eltekintve – nem tartottak emléküléseket.

Az akadémikus a jövőben szeretné az MTA támogatásával nyomtatott formában is közreadni a rovatban megjelent írásokat.

Az „Akadémikusok emlékezete” eddig megjelent portréi itt olvashatók.