II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

Állásfoglalás

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2018. szeptember 6-i rendkívüli osztályülésén áttekintette a 2019. évi költségvetési törvény elfogadása, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény módosítása által felvetett, az akadémiai kutatóhálózat jövőjét alapvetően befolyásoló kérdéseket, és azokat illetően az alábbi álláspontot alakította ki.

A Művészettörténeti Tudományos Bizottság Opus Mirabile elismerései (2017)

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi és Filozófiai Osztályának Művészettörténeti Tudományos Bizottsága először az 1994. év művészettörténeti publikációinak legjavát díjazta Opus Mirabile elismeréseivel. Azóta minden évben sor kerül a Bizottság tagjainak szavazatai alapján a díjak átadására. A 2017. évi publikációk értékelésére, az elismerő oklevelek átadására 2018. június 8-án került sor a Akadémia Székházának Kistermében.

Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját

Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját

A társadalmi nemek és a kortárs európai történelem kutatásában végzett tudományos munkájáért Pető Andrea, az MTA doktora, a CEU egyetemi tanára kapja meg 2018-ban a kulturális értékteremtésért járó Madame de Staël-díjat – döntött az európai tudományos akadémiák szövetsége, az ALLEA. A professzor a második világháború, a holokauszt és a politikai szélsőségek európai, társadalmi nemek által meghatározott emlékezetének feltárásához való hozzájárulásáért kapja az elismerést.

A magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet konferencia

A magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet” konferenciára a Central European University és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont szervezésében 2017. december 18-án került sor, melyen fiatal kutatók mutatták be új kutatási eredményeiket.

  • 52 találat
  • További