II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

A Művészettörténeti Tudományos Bizottság Opus Mirabile elismerései (2017)

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi és Filozófiai Osztályának Művészettörténeti Tudományos Bizottsága először az 1994. év művészettörténeti publikációinak legjavát díjazta Opus Mirabile elismeréseivel. Azóta minden évben sor kerül a Bizottság tagjainak szavazatai alapján a díjak átadására. A 2017. évi publikációk értékelésére, az elismerő oklevelek átadására 2018. június 8-án került sor a Akadémia Székházának Kistermében.

Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját

Pető Andrea kapja az ALLEA kulturális értékteremtésért járó díját

A társadalmi nemek és a kortárs európai történelem kutatásában végzett tudományos munkájáért Pető Andrea, az MTA doktora, a CEU egyetemi tanára kapja meg 2018-ban a kulturális értékteremtésért járó Madame de Staël-díjat – döntött az európai tudományos akadémiák szövetsége, az ALLEA. A professzor a második világháború, a holokauszt és a politikai szélsőségek európai, társadalmi nemek által meghatározott emlékezetének feltárásához való hozzájárulásáért kapja az elismerést.

A magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet konferencia

A magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet” konferenciára a Central European University és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont szervezésében 2017. december 18-án került sor, melyen fiatal kutatók mutatták be új kutatási eredményeiket.

Meghívó Borhi László előadására

Borhi László, az MTA doktora Gyenge államok és nagyhatalmak a nemzetközi térben címmel tart előadást 2018. február 1-én 15,00 órától az MTA Székház Felolvasótermében.

Elhunyt Garas Klára művészettörténész, az MTA rendes tagja Elhunyt Garas Klára művészettörténész, az MTA rendes tagja

Elhunyt Garas Klára művészettörténész, az MTA rendes tagja

Életének 99. évében, június 26-án elhunyt Garas Klára művészettörténész, a budapesti Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Művei között mindmáig alapvetőnek számító kézikönyv és tudományos művészmonográfiák Európa-szerte követett mintája egyaránt megtalálható. Írásaiban az elsők között jelentek meg a művészetszociológia, a képkutatás és a gyűjtéstörténet szempontjai is.

A Művészettörténeti Tudományos Bizottság Opus Mirabile elismerései (2016)

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi és Filozófiai Osztályának Művészettörténeti Tudományos Bizottsága először az 1994. év művészettörténeti publikációinak legjavát díjazta Opus Mirabile elismeréseivel. Azóta minden évben sor kerül a Bizottság tagjainak szavazatai alapján a díjak átadására. A 2016. évi publikációk értékelésére, az elismerő oklevelek átadására 2016. június 9-én került sor a Akadémia székházának Kistermében.

  • 48 találat
  • További