VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

Megjelent "Az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezése-díj" 2024. évi felhívása

A díjra olyan tehetséges, magyar állampolgársággal rendelkező kutatók pályázhatnak, akik a szünbiológia területén végzik tudományos tevékenységüket, és a 2023. évben sikerrel védték meg egyetemi doktori (PhD) értekezésüket, továbbá tagjai az MTA köztestülete Diverzitásbiológiai vagy Ökológiai Tudományos Bizottságának.

Felhívás

„Az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezése-díj”

elismerés elnyerésére

1. A díj alapításának céljai:

a) a frissen egyetemi doktori (PhD) fokozatot szerzett kutatók közül a kiemelkedő teljesítményt nyújtók elismerése,
b) fórumteremtés a fiatal kutatók eredményeinek bemutatásához, hogy azokat a szélesebb hazai szakmai nyilvánosság is megismerje,
c) az intézményeken és tudományterületeken túlmutató szakmai együttműködések kialakulásának elősegítése,
d) a megvédett doktori értekezésekhez kapcsolódó tudományterületi áttekintések magas színvonalú szemlecikkek formájában történő megírásának, és a hazai tudományos folyóiratokhoz történő benyújtásának támogatása,
e) a megvédett doktori értekezések fontosabb eredményeinek ismeretterjesztő cikk formájában történő megjelentetése és szélesebb közönséggel történő megismertetése.

2. A pályázat benyújtására jogosultak köre:

A díjra olyan tehetséges, magyar állampolgársággal rendelkező kutatók pályázhatnak, akik a szünbiológia területén végzik tudományos tevékenységüket, és a 2023. évben sikerrel védték meg egyetemi doktori (PhD) értekezésüket, továbbá tagjai az MTA köztestülete Diverzitásbiológiai vagy Ökológiai Tudományos Bizottságának.

3. A pályázat benyújtásának módja, formai követelményei:

A pályázatot elektronikus formában szükséges benyújtani a felhívás megjelenésének napjától 2024. június 30-ig a Diverzitásbiológiai Tudományos Bizottság elnökének az mva [at] science [dot] unideb [dot] hu email címre. Az aláírt pályázati űrlapot egy példányban postán is kérjük elküldeni az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatósága részére (1051 Budapest, Nádor utca 7.). A borítékra rá kell írni, hogy „Az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezése-díj”. A postára adás dátuma (postabélyegzés) legkésőbb 2024. június 30. lehet.

A pályázatnak tartalmaznia kell (pdf formátumban) a következő dokumentumokat:

  • kitöltött és aláírt pályázati űrlap,
  • doktori értekezés,
  • tézisfüzet,
  • szakmai önéletrajz (max. 2 oldal),
  • egyetemi doktori (PhD) oklevél,
  • MTA köztestületi tagság igazolása.

4. A pályázatok elbírálása:

A díj odaítéléséről a Díjbizottság a beérkezett pályázatok alapján dönt 2024. október 10-ig. A Díjbizottságban a Biológiai Tudományok Osztálya Diverzitásbiológiai és Ökológiai Tudományos Bizottságainak azon tagjai kapnak helyet, akik a Díj alapító okiratában meghatározottak szerint nem összeférhetetlenek az adott évi pályázókkal.

A pályázatok elbírálásának szempontjai:

a.) a pályázó tudományos eredményeinek jelentősége,
b.) az értekezés és a tézisfüzet szerkesztésének gondossága, áttekinthetősége, olvasmányossága,
c.) az értekezés témájához kapcsolódó tudományterületi áttekintés kéziratának, vagy ismeretterjesztő cikk kéziratának benyújtása és annak minősége.

A c.) pontban említett kézirat benyújtása nem kötelező és egy pályázó legfeljebb egy kéziratot nyújthat be a disszertáció tárgyából. Lehetséges célfolyóiratok: Acta Botanica Hungarica, Acta Zoologica Academiae Scientiarium Hungaricae, Biologia Futura, Botanikai Közlemények, Kitaibelia, Természetvédelmi Közlemények. Választható ismeretterjesztő lapok: A Földgömb, Élet és Tudomány, Természet Világa.

Érvénytelennek minősülnek és nem kerülnek elbírálásra a felhívásban megjelölt határidő után benyújtott pályázatok. Amennyiben a pályázat formai ellenőrzése során megállapítható, hogy az nem felel meg a felhívásban foglalt feltételeknek, a jelentkezőt hiánypótlásra szólítják fel az általa megadott e-mail címen. Hiánypótlásra a visszajelzést követően egy alkalommal, öt munkanapon belül van lehetőség.

5. A díj átadása:

A díj évente egyszer kerül átadásra, a beérkezett pályázatok számától és minőségétől függően alkalmanként legfeljebb 3 személy díjazásával. A díjat egy személy csak egy alkalommal kaphatja meg. A díjazott személy(ek) díszoklevelet kapnak.
A díj átadására a Diverzitásbiológiai és az Ökológiai Tudományos Bizottság által szervezett, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó előadóülés keretében kerül sor. Az előadóülésen a díjazottak szabad előadásban bemutatják értekezésüket, amit szakmai vita követ. A Díjbizottság a díjazottakon kívül további három–öt pályázót is meghívhat előadóként.

Budapest, 2024. április 10.

Lénárd László
a Biológiai Tudományok Osztálya elnöke
és
Molnár V. Attila
a Diverzitásbiológiai Tudományos Bizottság elnöke