VII. osztály

Kisfaludy Lajos Alapítvány- díjátadással egybekötött előadói ülés

2017 június 27-én, Richter Gedeon Nyrt.

2017. július 3.

2017. június 27-én tudományos előadóülés keretében adták át a Richter Gedeon Nyrt. Kisfaludy Lajos Alapítvány 2017. évi publikációs díjait. A közhasznú Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján első díjat nyert el Dr. Bánóczi Zoltán egyetemi adjunktus (az ELTE Szerves Kémiai Tanszék munkatársa, az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tagja) és Dr.Mirzahosseini Arash egyetemi tanársegéd (Semmelweis Egyetem, Gyógyszerészi Kémiai Intézet). A Kuratórium létrehozta a tiszteletbeli elnöki funkciót és megválasztotta Dr. Görög Sándor akadémikust a Kisfaludy Lajos Alapítvány tiszteletbeli elnökévé.

A tudományos program keretében előadást tartott Felinger Attila, az MTA levelező tagja (Pécsi Tudományegyetem, Analitikai és Környezeti Kémia Tanszék) és két díjazott, Mirzahosseini Arash (Semmelweis Egyetem, Gyógyszerészi Kémiai Intézet) és Szántó Gábor (Richter Gedeon Nyrt.) A díjakat a Kuratórium elnöke, Hudecz Ferenc, egyetemi tanár, akadémikus (ELTE Szerves Kémiai Tanszék), valamint Bősze Szilvia tudományos főmunkatárs (MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport), a kuratórium titkára adták át.

A 20 éve működő Kisfaludy Lajos Alapítvány (https://www.richter.hu/hu-HU/felelossegvallalas/alapitvanyok/Pages/Kisfaludy-Lajos-Alapitvany.aspx) célja az eredeti gyógyszerek kutatása és az ahhoz kapcsolódó tudományterületek fejlődésének elősegítése, támogatása, különös tekintettel a Richter Gedeon Rt.-ben folytatott tudományos kutatásokkal érintett területére. A Kuratórium 1999 óta évente pályázatot ír ki fiatal (38 év alatti) kutatók számára. Olyan, gyógyszer-kutatással kapcsolatos publikációval lehet pályázni, amely nemzetközi folyóiratban jelent meg. A pályázatokat a hazai tudományos élet képviselőiből álló zsűri, a Kuratórium tagjai bírálják el. Az I-III. díj Kisfaludy Lajos emlékéremmel, pénzjutalommal és oklevéllel jár.
A Kuratórium a tudományos ülés előtt tartott ülésén az elnök javaslatára létrehozta a tiszteletbeli elnöki funkciót és megválasztotta Dr. Görög Sándor akadémikust, az Alapítvány kuratóriumának alapító elnökét, a Kisfaludy Lajos Alapítvány tiszteletbeli elnökévé.

A tudományos ülés programja (pdf)